latinica  ћирилица
02/08/2018 |  21:55 ⇒ 03/08/2018 | 07:54 | Autor: BETA

Plenković: Strah od zvižduka nije razlog za jutarnje govore u Kninu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da govori na proslavi godišnjice “Oluje“ u Kninu nisu planirani za ujutro kako bi izbjegao zvižduke.
Plenković u Kninu (Foto: Hina/arhiv) -
Plenković u Kninu (Foto: Hina/arhiv)

Plenković je odbacio tezu da su govori na proslavi godišnjice akcije "Oluja" u nedjelju, 5. avgusta u Kninu planirani za 8.00 ujutro da se ne bi suočio sa zvižducima i nezadovoljstvom građana.

"Ta teza uopšte ne stoji i ne znam zašto je postavljate", kazao je Plenković na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje novinara boji li se zvižduka s obzirom na to da su govori na glavnom trgu u Kninu zakazani za osam sati ujutro.

"Ove godine je došle do modifikacije, neka od braniteljskih udruženja su bila sklona tome da što veći broj ljudi može biti prisutan kada se drže govori i s obzirom na procjenu temperature koja se očekuje u nedjelju u Kninu, s obzirom na iskustvo ranijih godina i s obzirom da je Sinjska alka istoga dana, odlučeno je da govori na trgu budu ujutro", rekao je Plenković.

Agencija Hina je prenijela da nakon toga slijedi program na Kninskoj tvrđavi, a potom i prelet izraelskih aviona F16 iznad Knina, što je, kako je navedeno, potvrdio hrvatski premijer.

Tri izraelska višenamenska borbena aviona F-16 Barak, koja će učestvovati u obilježavanju "Oluje", danas su prvi put sletjeli u vazduhoplovnu bazu na Plesu.

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" protjerano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.