latinica  ћирилица
03/08/2018 |  11:11 | Autor: SRNA

Vukosavljević: Nismo protiv latinice, čuvamo ćirilicu

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama nije akcija protiv latinice, već da se sačuva ćirilično pismo.
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs) -
Vladan Vukosavljević (foto: www.kultura.gov.rs)

"Smatramo da treba poštovati Ustav Srbije. Treba uskladiti upotrebu jezika i pisma i ukinuti jednu lažnu i nezgodnu distinkciju, odnosno dualizam da postoji službena i javna upotreba pisma", rekao je on.

Vukosavljević je naveo i da Ustav Srbije navodi da je u upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, a da je ćirilica sve manje u upotrebi.

"Ovo /izmjene zakona/ nije akcija protiv latinice, to je besmisleno i detinjasto govoriti, želimo da se sjedini službena i javna upotreba ćiriličnog pisma", rekao je Vukosavljević za Televiziju "Pink".

Vukosavljević je rekao i da predložene izmjene tog zakona prvo idu na javnu raspravu, pa tek onda u skupštinsku proceduru.

On je naveo da je predloženo da ćirilica bude u upotrebi tamo gdje je država suvlasnik ili vlasnik preduzeća, u medijima sa nacionalnom frekvenciji, kao i da u privredi uputstva, fakture i deklaracije budu na ćirilici.

"Pismo postoji u onoj meri u kojoj se koristi. Duh vremena i okolnosti su takve da latinica dominira. Ćirilici preti zanemarivanje, a pismo je jedan od osnova našeg kulturnog identiteta", rekao je Vukosavljević.