latinica  ћирилица
03/08/2018 |  17:10 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Napeto na Kosmetu, Vučić zakazao hitnu sjednicu Savjeta za bezbjednost

Napeto na Kosmetu, uoči isteka roka za formiranje Zajednice srpskih opština. I Beograd i Priština sazvali su hitne sjednice savjeta za bezbjednost. Haradinaj upozorava Srbe na sjeveru da će poslati snage bezbjednosti, Vučić traži od KFOR-a da zaštiti Gazivode i poručuje Srbima da neće biti nove "Oluje" na Kosovu i Metohiji.

Sutra možda neće biti formirana Zajednica srpskih opština, ali dan neće manjkati aktivnostima. Zbog informacije da će Albanci zauzeti Gazivode, ujutro će biti održana hitna sjednica Savjeta za bezbjednost u Beogradu.

Priština je svoju održala danas, ali zbog informacije da će Sjever Kosova sutra proglasiti autonomiju. Informacije nisu potvrđene, ali prijetnje jesu.

"Ako neko izlazi iz kosovskih zakona, zakon će raditi, dobiće svoj odgovor. Što se tiče sjevera, uvijek smo pozdravili dolazak svakog građanina svijeta u bilo kom dijelu Kosova, a svako ko dolazi u cilju ometanja javnog reda i mira dobiće odgovor", rekao je Ramuš Haradinaj, premijer samoproglašenog Kosova.

Podsjećamo, iguman Visokih Dečana, Sava Јanjić, tražio je od predsjednika Srbije da demantuje informacije o proglašenju radne obaveze i pripremi barikada na sjeveru, za šta je Vučić rekao da su tračevi. Međutim, danas je uputio otvoreno pismo Srbima da ne preduzimaju ništa što bi poslužilo kao izgovor za akcije Prištine.

"Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtijevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasijedate na bilo kakve provokacije. Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Nove 'Oluje' na Kosovu i Metohiji neće biti", navodi se u Vučićevom pismu.

Poslanik Samoopredjeljenja, DŽelal Svečla, javno je izrazio zabrinutost da bi Hašim Tači mogao dovesti oružane snage na sjever Kosova i izazvati sukob. Ono što sigurno nisu tračevi jeste povlačenje kosovskih policajaca sa godišnjih odmora i sastanak ministra Gašija sa komandantom KFOR-a i vježba KFOR-a koja se iznenada sprovodi širom Kosova.

Istovremeno je Velika Britanija skinula Kosovo sa dnevnog reda sjednica Savjeta bezbjednosti i radi na tome da Kosovo dobije stolicu u UN. U tom slučaju, istu politiku primjenjivaće i Republika Srpska, upozorio je predsjednik Milorad Dodik.

Skupština je usvojila rezoluciju, da će, ako se promijeni svjetska praksa priznavanja samoopredjeljenja, insistirati na priznanju svoje državnosti, a ovo jesu te nove prakse - kaže Dodik.

Atmosfera na Kosovu je na ivici incidenta, što ne mora da znači da će do sukoba i doći, prema mnogim analitičarima, to su pokazatelji da je kompromis na pomolu.