latinica  ћирилица
04/08/2018 |  18:01 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Rješenje za Kosovo nije na vidiku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa srpskim patrijarhom Irinejem o situaciji na Kosmetu.

Ovom sastanku prethodila je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost na kojoj je analizirana političko-bezbjednosna situacija, stanje u organima i službama bezbjednosti i sistemu odbarne i obavještajnim službama i donesene su konkretne mjere.

Srbija je ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, učestvuje u razgovorima i orjentisana je kompromisno, dok Priština nakon 1.930 dana odlaganja nije formirala Zajednicu srpskih opština, rekao je predsjednik Srbije.

- Nećemo dozvoliti nikome da pronađe razlog da vrši bilo kakve represivne mjere prema Srbima bilo gdje da se oni nalaze. Trudićemo se da jačamo svoju pregovaračku poziciju i neke mjere odvraćajuće, za one koji bi na bilo koji način sprovodili prema Srbima. Nadležni organi i službe dobili su konkretne zadatke po tom pitanju i uvjeren sam da će se veoma striktno držati svojih zadataka i da će ih u potpunosti ostvariti - rekao je Vučić.

Nadležne službe Srbije pojačaće aktivnosti na sprečavanju širenja laži o nasilnim scenarijama na Kosmetu, koje navodno priprema Srbija protiv sopstvenog naroda.

- Laži o nasilnim scenarijama dio su organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji koje su imale za cilj da Srbiji vežu ruke i onemoguće da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Priština i međunarodna zajednica preuzele na sebe u Briselu - rekao je Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na Kosmetu je važno da sačuvamo mir i stabilnost, poručio je predsjednik Srbije.

- Sve ćemo dati da sačuvamo mir i stabilnost, gotovo po svaku cijenu, i nećemo dozvoliti nove "oluje". Јa se sa tim ne igram i svi znaju da se sa tim ne igram, da ne govorim nešto što bi predstavljalo prazne priče. Moj odgovor svima koji misle da napadaju i vrše pogrom nad srpskim narodom jeste da novih "oluja" neće biti. Srpska država ih neće dozvoliti i tačka - kategoričan je Vučić.

Da je situacija na Kosmetu napeta potvrđuju i potezi KFOR-a, čiji su pripadnici naoružani dugim cijevima tokom prethodne noći blokirali branu Gazivode u Zubinom Potoku, na sjeveru Kosova i Metohije.