latinica  ћирилица
04/08/2018 |  23:37 ⇒ 05/08/2018 | 09:54 | Autor: SRNA

Savanović: "Oluja" je civilizacijska sramota

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" civilizacijska sramota.
Milenko Savanović - Foto: SRNA
Milenko SavanovićFoto: SRNA

- Na današnji dan prije 23 godine desila se repriza 1941. i 1945. godine. Desilo se sramno neshvatljivo ponašanje jedne članice UN, koja je upravo pod zaštitom UN napala nedužno srpsko stanovništvo - rekao je Savanović za Srnu u Bačkoj Palanci, gdje je prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na ubijene i stradale Srbe u "Oluji".

On je podsjetio da je više od 200.000 pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća obrane, takozvane Armije BiH, podržano logistikom NATO pakta, napalo goloruko srpsko civilno stanovništvo.

- Njih je branilo jedva 30.000 vojnika Vojske Srpske Krajine. Krenuo je nezapamćen egzodus u kom je bombardovano srpsko civilno stanovništvo. U toku te zločinačke akcije Srbi su bestijalno ubijani, klani i bacani u jame - rekao je Savanović.

On je ocijenio da Dan sjećanja na stradale u "Oluji" treba da bude snažna poruka za mlade generacije da se to ne ponovi i poručio da u istorijske udžbenike treba unijeti sva tragična dešavanja od prije 23 godine.

Savanović je rekao da Srbi moraju biti jedinstveni, ekonomski jaki i uvijek oprezni zato što su se u dvije Јugoslavije pojavljivali zločinci koji su ih nemilosrdno ubijali.

On je naveo da je između 1878. i 1941. godine projektovana monstruozna teza da "Srba zapadno od Drine ne smije da bude".

- Zajedički imenitelj svih tih antisrpskih procesa, koji su prethodili devedesetim godinama prošlog vijeka je da ga je osmislila klerofašistička ideologija još u doba Austrougarske monarhije. Dakle prije 23 godine ništa se Srbima nije novo desilo od onog što ih je pogodilo u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali i na kraju prošlog vijeka - rekao je Savanović.