latinica  ћирилица
07/08/2018 |  16:29 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Obilježeno 20 godina od ubistva Srđana Kneževića

Na 20-tu godišnjicu ubistva Srđana Kneževića, bivšeg zamjenika CЈB Srpsko Sarajevo, položeno je cvijeće na spomenik nekadašnjem komandantu "Belih vukova".

Istragu o ubistvu i dalje vodi Tužilaštvo BiH, ali bez konkretnih rezultata.

Predstavnici Koordinacije udruženja veterana specijalnih jedinica VRS, traže od Narodne skupštine da formira Anketni odbor, kako bi se istražila poslijeratna ubistva Srđana Kneževića, Željka Markovića i ostalih saboraca.

Kao vođa "Belih vukova" u ratu zadavao je smrtni strah neprijatelju, u miru se nametnuo kao beskompromisan borac protiv kriminala i korupcije što ga je, po mišljenju mnogih, koštalo života.

- Do današnjeg dana nije se otkrio ubica i nalagodavac. Ovi neki koji su bili optuženi kasnije su oslobođeni zbog nedostatka dokaza a mi sumnjamo da se u to vrijeme umiješala i politika - kaže Јanko Šešlija, predsjednik Udruženja "Beli vukovi" Pale.

Okružni sud Srpsko Sarajevo 1999. godine oslobodio je šestoricu Paljana, osumnjičenih za ubistvo Srđana Kneževića. Oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud Republike Srpske, predmet potom preuzima Tužilaštvo BiH koje nikada nije demantovalo sumnje da su nestali ključni dokazi iz spisa o ubistvu "Belog vuka".

- Mi nikada nismo dobili odgovore, vjerovatno nije ni u interesu da se to ubistvo razotkrije , na žalost. Moj otac je dao glavu za Republiku Srpsku i njene građane a ne za svoje lične interese - poručio je Nemanja Knežević, sin Srđana Kneževića.

Nerazjašnjeno ubistvo Srđana Kneževića ali i Željka Markovića, Rista Јugovića decenijama opterećuje život njihovih porodica ali i cjelokupnu javnost Republike Srpske. Zbog toga su veterani nekoliko specijalnih jedinica VRS zatražila formiranje Anketnog odbora u NS RS koji bi pomogao u rasvjetljavanju tih ubistava.

- Pripremili smo dokumentaciju, sve smo to uredili i uskoro ćemo to predati Narodnoj Skupštini Republike Srpske , naravno mi nikada nežemo odustati od traganja za istinom - istakao je Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri".

Srđan Knežević ubijen je 7. avgusta 1998-me godine s leđa, ispred ulaza u zgradi u kojoj je stanovao, u centru Pala. Јedinica kojom je komandovao u ratu dobila je naziv "Beli vukovi" nakon što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici, koju samo vukovi mogu da prežive.