latinica  ћирилица
07/08/2018 |  19:23 ⇒ 08/08/2018 | 08:55 | Autor: RTRS

Sjećanje na Petrovačku cestu; Veritas pravdu traži pred evropskim sudovima!

Dvadeset tri su godine od jednog od najvećih zločina nad srpskim civilima tokom akcije hrvatske vojske i policije "Oluje".

Na Petrovačkoj cesti, između Bosanskog Petrovca i Ključa, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva "mig-21" 7. avgusta 1995. godine bombardovao je izbjegličku kolonu Srba iz Republike Srpske Krajine.Stradalo je deset civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka.

Na spomen-krstu u mjestu Bravsko – Јanjila, kod Bosanskog Petrovca, služen je parastos i položeni vijenci. Za ovaj zločin, do danas, niko nije odgovarao.

Na današnji dan prije 23 godine, desio se jedan od najtežih zločina nad Srbima u zloglasnoj "Oluji". Kilometarsku kolonu srpskih izbjeglica, uglavnom žena, djece i staraca koji su u strahu od hrvatske vojske napustili domove u Sjevernoj Dalmaciji i Lici, kod mjesta Bravsko primijetili su, a zatim i bombardovali hrvatski "migovi".

U zločinu bez presedana, za samo dva minuta, ubijeno je deset civila, među kojima četvoro djece stare od šest do 13 godina. Užasa se sjeća i Predrag Ličina, koji je poznavao neke od žrtava.

- On je skamenjen bio. Tijelo je bilo ugljenisano. Ovdje je bio kijamet. Šta da vam kažem, bomba eksplozija. Nema tu šta da se priča - kaže Ličina.

Zločin na Petrovačkoj cesti simbol je srpskog stradanja u "Oluji". Јedna od poruka sa skupa je da ovakva mjesta moraju biti opomena budućim generacijama.

"Danas, ja dolazim tu, pun emocija, tuge, bola, žali, ali i strijepnje. Јer nažalost, još uvijek se koriste te žrtve za dnevnopolitičke svrhe", rekao je načelnik opštine Donji Lapac Ilija Obradović.

Parastos žrtvama pored spomen-obilježja žrtvama na petrovačkoj cesti služio je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

"Gospod je rekao da one koji nas mrze da ih ne mrzimo. One koji nas kunu da ih ne kunemo. Tako se mi molimo za naše žrtve. Šaljemo poruku mira, ljubavi i praštanja, jer to je hrišćanski", istakao je on.

Za zločin počinjen nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti, do danas niko nije odgovarao.

Predugo smo čekali na konkretan korak Tužilaštva BiH povodom ovog slučaja, poručuju iz "Veritasa". Uprkos tome što su svi dokazi prikupljeni, optužnica protiv odgovornih još nije podignuta.

"Mi smo već pokrenuli korake, kad kažem mi, mislim na Veritas i partnerske organizacije, da ćemo ići direktno prema Evropskom sudu za ljudska prava. Tražićemo naknadu štete za porodice ubijenih, a ta mogućnost je data u Konvenciji o ljudskim pravima", naglašava direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas“ Savo Štrbac.

I dok jedni oplakuju nevino stradale u najvećoj akciji etničkog čišćenja nakon Drugog svjetskog rata, drugi taj isti događaj slave! Operacija "Oluja" u Hrvatskoj se i dalje doživljava kao pobjednički čin u kome je sa vijekovnih ognjišta u Sjevernoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu, protjerano više od 220 hiljada Srba.