latinica  ћирилица
14/08/2018 |  19:27 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Elektro-energetski sektor Srpske ponovo bilježi pozitivne rezultate

U elektro-energetskom sektoru Srpske ponovo bilježe pozitivne rezultate.

 Za tri i po godine rada Hidroelektrana Mesići-Nova kod Rogatice potpuno je isplatila deset miliona maraka, koje je u izgradnju ovog postrojenja uložila Elekrodistribucija Pale.

Hidroelektrana u Mesićima dokaz je da u Srpskoj vrijedi ulagati u proizvodnju električne energije. Ova hidroelektrana je rekorder u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske po brzini isplativosti investicije.

Za samo pet mjeseci ove godine u “Mesićima” su premašili ovogodišnji plan proizvodnje. Trebalo im je svega tri i po godine da vrate novac uložen u izgradnju. Do sada su proizveli 96 gigavat-časova elekrične energije.

"Prevedno u novac to je 10 miliona 154.000 KM ukupna investicija bila je 10 miliona. HE se potpuno isplatila i vratila uloženi novac", rekao je Ljubomir Mrda, direktor Z.P. Elektrodistribucija a.d. Pale.

Za dobre rezultate zaslužni su i vrijedni radnici. U “Mesićima” se proizvodi 24 časa.

Hidroelektrana u Mesićima koristi i matičnim opštinama Rogatici i Palama, čiji načelnici ističu su “Mesići” izgrađeni jer su u upravi odlučili da Elektrodistribucija Pale uloži vlastita sredstva.

Elektrodistribucija Pale proizvodi, distribuiše i snabdijeva električnom energijom više od 60 hiljada kupaca u 13 opština istoka Srpske.

Hidroelektrana u Mesićima projektovana je da proizvodi još najmanje 70 godina. U Elektrodistribuciji Pale završavaju još jednu investiciju, početkom septembra u počinje da radi nova hidroelektrana “Bogatići” na rijeci Željeznici.