latinica  ћирилица
15/08/2018 |  11:52 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Savčić: BORS spreman da pomogne u utvrđivanju istine o Srebrenici

Boračka organizacija Republike Srpske uvijek je spremna da svim svojim kapacitetima pruži pun doprinos u utvrđivanju istine o događajima u Srebrenici, rekao je predsjednik ove organizacije Milomir Savčić.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Savčić je pozdravio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske kojima je odbačen izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te predloženo formiranje novih komisija za Srebrenicu i Sarajevo.

"Vlada Republike Srpske mora, prije svega, formirati stručnu komisiju za Srebrenicu, sredstva za njen rad i dobru koordinacciju svih institucija Republike Srpske koji moraju dati pun doprinos u tom istraživanju", rekao je Savčić.

On napominje da bez istine nema pomirenja, a bez pomirenja nema napretka. "To je ono što treba da shvatimo svi. Ukoliko to ne shvatimo vrtićemo se u začaranom krugu odgovornosti ili različitih interpretacija istog događaja, što će samo prouzrokovati tenzije", istakao je Savčić.

Kada je riječ o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske o potrebi formiranja Komisije za Sarajevo, Savčić kaže da bi bilo dobro da se takva komisija formira ne samo za Sarajevo, već za kompletnu BiH.

"Potrebno je formirati takvu komisiju i ako treba duže od godinu dana koliko je predviđeno za njen rad da se utvrdi konačna istina o stradanju u proteklom ratu na ovim prostorima", zaključio je Savčić.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je juče odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.