latinica  ћирилица
17/08/2018 |  12:03 ⇒ 13:05 | Autor: RTRS

Novi Grad: Neugodan miris iz farme mještanima Ravnica stvara probleme

U Ravnicama kod Novog Grada osamdesetih godina prošlog vijeka sagrađena je farma za tov junadi.

Kratko vrijeme farma je radila pa prestala, da bi tek početkom prošle godine ponovo bila aktivirana.

Mještani Ravnica nedavno su uputili peticiju žaleći se na probleme zbog farme, jer se ona nalazi u naseljenom mjestu.

Otvoreni bazeni u kojima se sakuplja đubar odakle se širi neugodan miris, kao i česta pojava komaraca, posebno u ljetnom periodu, bili su povod da mještani reaguju.

"Smrad je ogroman. Mi ništa ne možemo otvoriti, ni prozore. Moj muž ima asmu i bježi dolje do vode. A po noći davi, ne može se spavati", kaže Mira Bašić iz Ravnica.

Danko Vojnović iz ovg mjesta ističe da je njihov zahtjev jednostavnan, da ta farma radi, ali da se poštuju važeći propisi ove zemlje.

"I da se poštuju važeće evropske direktive", ističe Vojnović.

Peticiju mještana razmatrao je Savjet Mjesne zajednice Ravnice. Organizovali su i javnu raspravu i zaključili da nisu protiv rada farme, ali traže da ista otkloni nedostatke na koje mještani ukazuju.

"Mi nismo protiv rada farme, ali smo protiv načina na koji rade. Znači nezaštićeni bazeni, pojava insekata, nesnosnog mirisa, nekontrolisanog oticanja tečnog đubriva na magistarlni put i prugu. Uništavanje našeg lokalnog puta sa teškim kamionima kojima oni dovoze hranu za stoku", navodi Duško Damjanović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Ravnice.

Predstavnici farme koja djeluje u sastavu "Žitoprerade " iz Cazina kažu da će nastojati otkloniti nedostatke na koje mještani ukazuju.

"Mi smo na dobrom putu da dobijemo ekološku dozvolu. A sve primjedbe koje su iznešene trudimo se da to ispoštujemo. Sve da bude u skladu sa zakonom", navodi Azra Filipović, predstavnica farme.

Mještani Ravnica o svemu ovom obavjestili su i predstavnike opštine Novi Grad i resorno ministarstvo. Očekuju, kažu, pomoć u rješavanju ovog problema.