latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:35 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Špirić: Mektić namjerava da obesmisli reformu policije kojom je sačuvan MUP Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić upozorio je da se iza današnjih izjava ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića o raspoređivanju policajaca iz Federacije BiH na spoljnu granicu Srpske kriju opasne namjere, jer mu je stvarna namjera da obesmisli reformu policije koja je sprovedena i u kojoj je sačuvano Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

"Mektić je najveća štetočina kada je riječ o Republici Srpskoj, jer pokušava da policajci iz FBiH pokrivaju granicu na Drini i spoljne granice Srpske, umjesto da pozove MUP Republike Srpske koji je prije dva dana ponudio svoje pripadnike. Namjera mu je da obesmisli reformu policije koja je sprovedena i u kojoj je sačuvano naše ministarstvo", istakao je Špirić u izjavi Srni.

On je istakao da je ovo "najgora prikrivena namjera Mektića", te da "migrantska kriza njemu i njegovim mentorima u Sarajevu služi da bi ostvarili ideju o stvaranju jedinstvene policije BiH".

"Mektić govori i da se ne vodi računa o ljudima koji napuštaju ove prostore, ne samo BiH i Republike Srpske, nego i regiona, a zaboravlja da je migrantska kriza duboko vezana i za imigracione procese sa ovih prostora. Samo, on je toliko politički glup i kao takav opasan da bi shvatio uzročno-posljedičnu vezu između najezde ilegalnih migranata i imigracione prilike", dodao je Špirić.

On je naglasio da "po ko zna koji put Mektić obmanjuje javnost BiH kada je riječ o migrantskoj krizi i njenim posljedicama".

"Niko u BiH ne zna tačan broj ilegalnih migranata. Nažalost, Mektić ne zna ni koliko članova ima SDS, partija iz koje dolazi, a kamoli da zna koliko je ilegalnih migranata", istakao je Špirić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić tvrdi da još ne zna da li će policajci iz Federacije BiH /FBiH/ biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, ali da će oni, ukoliko i budu raspoređeni, biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

"Јoš ne znam da li će biti raspoređeni. Dakle, oni neće imati ništa sa nadležnostima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne mogu biti derogirane", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjaluci upitan da prokomentariše činjenicu da je Operativni štab za pitanje migracija u BiH juče prihvatio ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH.