latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:30 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Trebinje: Stipendije za 56 studenata deficitarnih zanimanja

U narednoj akademskoj godini Grad Trebinje finansiraće 56 studenata, svršenih srednjoškolaca, koji su upisali deficitarne struke za Trebinje. Danas su u gradskoj upravi potpisani ugovori.

Grad Trebinje procijenio je, na osnovu podataka iz trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje, da su deficitarna zanimanja u ovom dijelu Srpske arhitektura, građevinarstvo, mašinstvo, informatika i srpski jezik i književnost.

Od 300 svršenih srednjoškolaca njih 56 upisalo je upravo te fakultete na univerzitetima u Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Brucoši koji su ostvarili pravo na ovu stipendiju dobijaće po 200 konvertibilnih maraka u narednih deset mjeseci.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da ovih zanimanja nema na trebinjskom Birou za zapošljavanje i da Gradska uprava želi podstaći srednjoškolce da upisuju deficitarna zanimanja.

"Od 56 stipendista, 55 upisalo je državne fakultete. Ovo je značajna pomoć porodicama, koja se daje prvi put u Trebinju, a vjerovatno i u Republici Srpskoj, za brucoše deficitarnih zanimanja", istakao je on.

Anastasija Andrić iz Trebinja upisala je odsjek za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banjaluci i jedna je od onih koji su danas potpisali ugovor o stipendiranju. Istakla je da je veoma zahvalna na stipendiji i zahvalila se gradonačelniku.

56 potpisnika stipendije ostvariće pravo na isti iznos i na drugoj godini studija ukoliko tu godinu upišu u redovnom roku.