latinica  ћирилица
18/08/2018 |  09:32 | Autor: SRNA

Putin danas u Austiji i Njemačkoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaće se danas sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel radi razgovora o sukobima u Ukrajini i Siriji, te o projektu "Sjeverni tok dva" koji izaziva negodovanje Amerike.
Vladimir Putin i Angela Merkel (Foto: Twitter/@sputnik_TR) -
Vladimir Putin i Angela Merkel (Foto: Twitter/@sputnik_TR)

Putin u Njemačku stiže nakon boravka u Austriji gdje prisustvuje vjenčanju ministra spoljnih poslova Karin Knesl sa Volfgangom Mejlingerom.

Merkelova je ranije upozorila da ne treba previše očekivati od njenih razgovora sa Putinom u palati Mezeberg, ali je naglasila da je neophodno da dvije zemlje ostanu u "stalnom dijalogu" zbog duge liste problema sa kojim se suočavaju.

"To je radni sastanak sa kojeg se ne očekuju određeni rezultati", rekla je ona novinarima. Dvoje lidera posljednji put sastali su se u maju u Sočiju.

Međutim, portparol Hrišćansko demokratske unije /CDU/ Јirgen Hart i višerangirani član njihovog koalicionog partnera Socijaldemokratske partije /SPD/ Ahim Post bili su mnogo optimističniji.

"Možemo biti oprezni optimisti", rekao je Hart njemačkom dnevniku "Štutgarter cajtung".

Prema njegovom mišljenju, ruski predsjednik se nalazi u "ćorsokaku" po pitanju Sirije i Ukrajine i neophodni su mu međunarodni partneri.

Post je izrazio očekivanje da će Merkelova i Putin tražiti pragmatičnija rješenja na osnovu zajedničkih interesa.

"U svijetu u kojem sve više vlada nesigurnost, moramo posebno razgovarati sa teškim partnerima poput Rusije", kaže Post.

Prije početka razgovora najavljeno je da će Merkelova i Putin objaviti saopštenja i da se ne očekuje da će odgovarati na pitanje novinara.