latinica  ћирилица
18/08/2018 |  11:59 ⇒ 18:41 | Autor: RTS

Preminuo Kofi Anan

Bivši generalni sekretar UN Kofi Anan preminuo je u osamdesetoj godini, javio je Rojters.
Kofi Anan - Foto: FONET
Kofi AnanFoto: FONET

Kofi Anan je diplomata iz Gane, a na čelu UN-a je bio od 1. januara 1997. godine do 31. decembra 2006.

Školovao se na Institutu za napredne međunarodne studije u Ženevi. Bio je funkcioner Svjetske zdravstvene organizacije i pomoćnik generalnog sekretara za mirovne operacije UN u Bosni i Hercegovini.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 2001. godine.

Na zvaničnom Tviter nalogu Agencije UN za migracije je napisano: "Danas žalimo gubitak velikog čovjeka, lidera i vizionara".

"Afrika i svijet izgubili su posebno ljudsko biće"

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom smrti Kofija Anana, poručila da ju je on inspirisao svojim idejama, čvrstim uvjerenjima i harizmom.

Žaljenje izražava i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker. On je u odvojenom saopštenju izrazio žaljenje "zbog odlaska svog starog prijatelja i inspiracije", navodeći da bi "najveće priznanje koje bismo mogli odati Kofiju Ananu bilo da se očuva živim njegovo nasljeđe i njegov duh".

Bivši predsjednik SAD Barak Obama je rekao da je Kofi Anan "oličenje misije Ujedinjenih nacija", i da "nikada nije prestao da teži boljem svijetu".

Ljudi širom Afrike su izrazili šok i tugu zbog smrti Anana, rođenog u Gani, i prvog crnog Afrikanca koji je postao generalni sekretar UN-a.

"Mi smo u šoku. Afrika i svijet su izgubili posebno ljudsko biće", navodi se u saopštenju Fondacije Nelson Mandela.

Afrički lideri, među kojima kenijski predsjednik Uhuru Kenijata i predsjednik Јužnoafričke Repubile Siril Ramafosa, takođe su izrazili saučešće.