latinica  ћирилица
18/08/2018 |  16:30 ⇒ 16:31 | Autor: TANЈUG

Putin na svadbi ministarke Knajsel u Austriji

Šefica diplomatije Austrije Karin Knajsel (53) udala se u Sulctalu na jugu Štajerske, za biznismena Volfganga Majlingera (54).
Putin na svadbi austrijske šefice diplomatije - Foto: TANЈUG
Putin na svadbi austrijske šefice diplomatijeFoto: TANЈUG

Ovaj događaj ne bi bio toliko važan za javnost, da među gostima nije bio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Putin se na ovoj ceremoniji zadržao samo par sati, a doputovao je na poziv Knajselova prilikom posjete Moskvi.

Predsjednik Rusije potvrdio je svoj dolazak još 19. jula, ali je javnost s tim bila upoznata tek prije par dana.

MIP Austrije isticao je u više navrata da je riječ o privatnoj posjeti, iako je, najvjerovatnije, na marginama bilo  kratkih radnih razgovora austrijskih zvaničnika sa visokim ruskim gostom.

Dolazak Putina na svadbu oštro su kritikovali pojedini opozicioni predstavnici Austrije u Evropskom parlamentu, a i poslanici iz Ukrajine.

Na sve to MIP Austrije je poručio da se radi o privatnom slavlju i ličnoj posjeti, na osnovu koje se ne mijenja spoljnopolitičko pozicioniranje Austrije.

Putinovo prisustvo na ministarkinoj svadbi u Rusiji je u komentarima protumačeno kao prijateljski gest Moskve prema Austriji.

Ruski predsjednik je inače posebno zainteresovan za dobre odnose sa Austrijom, zemljom koja se u EU u više navrata otvoreno izjasnila za ukidanje sankcija, ali istovremeno poručuje da slijedi zajedničku politiku, dok se ona ne promijeni.

Austrijski zvaničnici, ali i predstavnici ruske države uvijek su, iako ponekad uz kraće tenzije, čuvali dobre odnose dvije zemlje.

"Dolazak na svadbu nije nešto što Putin čini često", ukazao je austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot.

On je dodao da se radi o protokolarnom i diplomatski izvanrednom događaju.

Svadba je inače protekla uz velike bezbjednosne mjere, u koje su bile uključene brojne policijske snage, među kojima i specijalna jedinica Kobra, ali i 50-tak ruskih bezbjednjaka.

Svadba ministarke Knajsel i biznismena Majlingera održana je u restoranu "Čepe" u mjestu Sulctal, na poznatoj vinskoj trasi u austrijskoj pokrajini Štajerska.

Svadba je održana po austrijskoj tradiciji, u narodnoj nošnji, a među gostima, pored ruskog predsjednika, su brojni članovi austrijske vlade, predvođeni kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Ruski predsjednik kao poklon Knajselovoj doveo je kozački ansambl, koji je pjevao prisutnima.

Svadba ministarke Knajsel privukla je veliku medijsku pažnju, pa se u mestu Sulctal našli više stotina izvještača austrijski i međunarodnih medija, koji su prenosili dolazak gostiju, ali nije bilo dozvoljeno snimanje samog čina vjenčanja i događanja unutar restorana.

Austrijski mediji ističu da se radi o jedinstvenom događaju, koji će se teško ikada ponoviti.

Knajselova je zbog toga poređena sa nekadašnjim austrijskim kancelarkom Brunom Krajskijem, koji je od Austrije stvorio zemlju posrednika i mosta, njegujući kontakte sa svim državnicima svijeta.

Knajsel, "novi" Krajski, govori sedam jezika, veliki je poznavalac Bliskog istoka, i veliki podržavalac EU, koja nezavisno vodi svoje ministarstvo, i zna da oštro odgovori i najvišim zvaničnicima svoje države.

Austrijski mediji ističu i da je dolaskom Putina pokrajina Štajerska dobila ogromnu besplatnu reklamu u svijetu, u vrijednosti od više miliona evra, što će doprinijeti turizmu Austrije.