latinica  ћирилица
18/08/2018 |  20:00 ⇒ 20:43 | Autor: SRNA

Pale- Počele Gospojinske svečanosti

Izložbe slika likovne kolonije Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale Uljup večeras je u Palama počela manifestacija Gospojinske svečanosti, organizovana povodom krsne slave opštine - Uspenja Presvete Bogorodice.
Pale - izložba slika - Foto: SRNA
Pale - izložba slikaFoto: SRNA

Predsjednik Uljupa Goran Šinik istakao je da su izložena 23 djela sa posljednje likovne kolonije, koja su rađena tehnikama ulje na platnu, akrilik na platnu, pastel i akvarel.

On kaže da je izložba prodajnog karaktera, jer moraju da prodaju jedan fondus slika kako bi organizovati narednu koloniju i to je način na koji opstaju.

Šinik ističe da će izložba biti postavljena dok traju Gospojinske svečanosti, nakon čega će pripremati drugu izložbu legata.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović naglašava da su željeli da jednom ovako lijepom izložbom počnu Gospojinske svečanosti, jer kultura je nešto što čini jednu lokalnu zajednicu zajedno sa privredom i ostalim elementima.

Јugović je naglasio da će opština podržati ovo udruženje i zahvalio njegovim čelnim ljudima što su odvojili vrijeme i izložili 23 izuzetno kvalitetna djela u foajeu Kulturnog centra Pale.

Dan slave opštine tradicionalno će obilježiti brojne kulturno-sportske manifestacije u sklopu programa Gospojinskih svečanosti, koje se završavaju 29. avgusta koncertom KUD-a Mladost.

Sutra u 17.00 časova biće održan ski-roler kup Pale 2018, a u ponedjeljak, 20. avgusta, u Kulturnom centru Pale članovi Studentskog pozorišta iz ove opštine izvešće predstavu "Večeras Nušić priča".

Svečana sjednica Skupštine opštine Pale biće održana u ponedjeljak, 27. avgusta, u 19.00 časova, nakon čega će nastupiti grupe "Katera" i "Amadeus bend".

Na dan slave Uspenja Presvete Bogorodice, 28. avgusta, u 9.00 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, nakon čega će uslijediti litija i defile ulicama Pala, kao i polaganje vijenaca na Centralnom spomen-obilježju.

U 12.00 časova je planirano lomljene slavskog kolača i ručak u salonu "Stanišić", a u večernjim časovima planiran je koncert grupe Riblja čorba.