latinica  ћирилица
19/08/2018 |  17:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Preobraženje obilježeno u opustošenoj Јabuci kod Foče

Preobraženje su obilježili i Srbi u Federaciji. To je u Јabuci kod Foče i hramovna slava, i narodni sabor. Služen je pomen za branioce i 43 nevino stradala civila, koje su svirepo 23. jula 1992. ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Ovo je bilo 26. bolno podsjećanje na stradanje, u kojem je sa zemljom sravnjeno 18 sela jabučke mjesne zajednice, najveće u prijeratnoj opštini Foča. Na spomen-obilježju stoje imena nevinih žrtava djece, starih i nepokretnih koji su ubijeni svirepo ubijeni i masakrirani na kućnom pragu.

Potomci žrtava položili su vijence i prislužili svijeće uz podsjećanje da za zločin niko nije odgovarao.

"Tuga je kada pommislimo da za takav zločin niko nije odgovarao. Svuda se poneko našao odgovoran, a ovdje, iako se zna ko je komandovao, niko. Ti pojedinci si danas žive tu", priča Gordan Mastilo, svjedok stradanja u Јabuci.

Zločinci su i hram svravnili sa zemljom koji je obnovljen prije trinaest godina. Јabučani razasuti svuda po svijetu, protjerani nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada su im imanja pripala Federaciji, na Preobraženje saboruju u opustošenom rodnom kraju. Hramovnoj slavi kumovalo je četvoro unučadi Milutina Kovača.

U hramovnoj porti zadušnu česmu obnovili su Fočaci Veljko Marić, Dejan Pavlović i Miomir Bojat. Posađeno je i dvadeset šesto drvo, da svjedoči o stradanju nevinih žrtava.