latinica  ћирилица
20/08/2018 |  10:40 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Anđelković: Sa pitanjem Kosova vezati redefinisanje statusa Srpske

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da se uz razrješenje "kosovskog čvora" mora nametnuti i redefinisanje statusa Republike Srpske.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

On je ocijenio da je u pravu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je prije neki dan naglasio da je vreme da Srbi ponovo cjelovito definišu nacionalne ciljeve i hrabro počnu da deluju radi njihove realizacije

Anđelković je u autorskom tekstu za beogradski "Kurir" ukazao da jeste nacionalno utemeljeno ono što se sada radi na rješavanju kosovskog pitanja, jer se nikada ne zna kada zamrznuti konflikt može da preraste u oružani.

Napominjući kako "nacija jedinaca takvo breme ne bi trebalo da nosi", Anđelković je istakao da to ne znači da kapitulacija predstavlja rješenje, jer "jedno je težnja kompromisu, a drugo prepuštanje tuđoj samovolji".

Anđelković je istakao da Srbi nemaju prava na kapitulaciju ni zbog predaka, ni zbog potomaka, ali da to ne znači da treba srljati u sukobe, jer "između kapitulanstva i `ura patriotizma` ima mnogo prostora koji se može popuniti pragmatizmom koji vodi rešavanju srpspskog pitanja".

"U tom smislu moramo biti odlučni da uz razrešenje kosovskog čvora, do čega je posebno stalo vodećim zapadnim silama kako bi pred istorijom pokušale da zataškaju agresiju iz 1999, nametnemo i redefinisanje statusa Republike Srpske. Ako to sada ne učinimo pitanje je da li ćemo kasnije moći", naveo je Anđelković.

On je ocijenio da je teško odbraniti stav da Priština ima pravo na stolicu u UN a Banjaluka nema, "ako ne ćutimo kao što žele zapadni pokrovitelji separatizma kosovskih Albanaca, već argumenovano insistiramo na svojim pravima".

"Isto, ali u vezi sa zaštitom prava manjinskih naroda po EU standardima, važi i za Srbe u Crnoj Gori, gde su oni obespravljeni. Dodik, zabrinut za opstanak Republike Srpske, sve to dobro shvata i predlaže usaglašen pristup Srbije i Srpske", naglasio je Anđelković.

On ističe da za tako nešto pruža kišobran odmjerena politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića traženja modusa vivendi sa vodećim evroatlantskim centrima moći.

"Bez dobrog linka sa faktorima od kojih i dalje umnogome zavisi naša sudbina samo možemo da prizovemo nevolje. No, i olako savijajnje pred njima, što uplašeni zbog prošlog iskustva nekada činimo, neće nam doneti sreću. Treba da se dovijamo da bismo opstali a ne drugima podredili", zaključio je Anđelković.