latinica  ћирилица
20/08/2018 |  11:24 | Autor: RTS

Grčka prvi put poslije osam godina nije u kreditnom programu

Grčka je uspješno okončala posljednji trogodišnji kreditni aranžman evrozone koji je imao za cilj da pomogne zvaničnoj Atini da prebrodi ekonomske teškoće izazvane dužničkom krizom.
Grčka - Foto: ilustracija
GrčkaFoto: ilustracija

U okviru Evropskog stabilizacionog mehanizma toj zemlji je obezbijeđeno gotovo 62 milijarde evra od 2015.godine, a taj novac je iskorišćen za reformu privrede i dokapitalizaciju banaka.

Kraj kreditnog aranžmana znači da Grčka prvi put za osam godina može da pozajmljuje novac na finansijskom tržištu. Zajedno sa pomoći dobijenom od MMF-a, krediti dati Grčkoj od 2010. godine dostigli su 260 milijardi evra, što je najveća suma u istoriji finansijske pomoći nekoj zemlji. Od evropskih partnera stigla je čestitka.

"Mogu da kažem da je od danas program Evropskog stabilizacionog fonda uspješno završen za Grčku. Prvi put od 2010. godine ta zemlja može da stane na svoje noge. To je bilo moguće zahvaljujući izuzetnim naporima grčkog naroda, dobroj saradnji našeg mehanizma i aktuelne vlade i podršci evropskih partnera kroz kredite i olakšavanje grčkog duga", rekao je Mario Kenteno, direktor Borda guvernera Evropskog stabilizacionog mehanizma.

Kao uslov za date kredite bilo je to da grčka vlada mora da uvede niz nepopularnih mera štednje.

Grčka privreda je postepeno rasla posljednjih godina, ali je i dalje u minusu od 25 odsto u odnosu na period prije dužničke krize.

Centralni atinski trg Sintagma bio je poprište čestih protesta nezadovoljnih Grka proteklih godina, a jedan od vlasnika kioska na tom trgu dobro pamti to vrijeme.

"Mislim da je u ljeto 2010. godine bilo najvećih nereda. Osjetio sam kao da sam protagonista ratnog filma 'Vod' Olivera Stouna. Bilo je suzavca na sve strane, zapaljivih bombi, kamenice su letjele na nas. Moj kiosk je na sredini trga, nisam znao šta da radim, da napustim svoj objekat ili da ga štitim. Ništa slično ne pamtim, kaže Hristos Papageorgiju, vlasnik kioska.

Grčka od danas sama upravlja svojim ekonomskim poslovima, ali će ipak biti pod pojačanim nadzorom Evropske komisije, što bi trebalo da osigura da se ubuduće ne odustane od reformi koje su dogovorene sa kreditorima.