latinica  ћирилица
20/08/2018 |  16:14 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

"Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu" - cilj unapređenje digitalne pismenosti

"Škole za 21. vijek na zapadnom Balkanu" zajednički je projekat resornog ministarstva i Britanskog savjeta, u okviru kojeg će u 15 osnovnih škola u Srpskoj u cilju unapređenja vještine kritičkog razmišljanja i digitalne pismenosti kod nastavnika i učenika, biti podijeljeni mikroračunari.

Zahvaljujući mikroračunarima, osnovci će već od prvog razreda osnovne škole, moći da se upoznaju sa programiranjem.

"Radi se o klasičnom programiranju gdje će učenici moći da prave malog robota", rekao je Projektni menadžer u Britanskom savjetu Samir Avidbegović.

Ovaj projekat realizuje se na prostoru zapadnog Balkana od prošle godine i u šest zemalja obučeno je 550 nastavnika. U Republici Srpskoj predviđa petodnevnu obuku, dva dana kritičko razmišljanje, dva dana digitalna pismenost i jedan dan kodiranja.

"Ovi računari će pomoći da unesemo više informacione tehnologije u osnovne škole tako da učenici više neće na klasičan način učiti samo o informatici i koristiti računar, jer moramo početi učiti djecu programiranju", istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević,

U toku su i pripreme za početak nove školske godine i većina radova na sanaciji škola je pri kraju. Resorni ministar uvjerava u gotovo svim školama u Srpskoj nastava će početi 3. septembra.