latinica  ћирилица
20/08/2018 |  17:57 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Srpska ima jak i organizovan MUP, ne treba joj Federalna policija

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac naglasio je da Republika Srpska ima izuzetno organizovano i jako Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ koje može da odgovori migrantskoj krizi i potpuno je neprihvatljivo da policija Federacije BiH bude raspoređena na teritoriji Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

On je naveo da je MUP Srpske vrlo organizovan sa visokim stepenom kvaliteta, te da je ta institucija stub odbrane Srpske u smislu zaštite svih građana i njenih prava što su, kako je istakao, bezbroj puta i dokazali.

Košarac je izrazio žaljenje što veoma često Savez za promjene koristi institucije BiH da bi se obračunavao sa Republikom Srpskom kako na političkom tako i na finasijskom, odnosno ekonomskom planu.

"Savjet ministara BiH glumi vladu BiH. On ne može biti vlada i uzalud su njihovi pokušaji da budu nadređeni nižim nivoima vlasti. Republika Srpska i njene institucije se pitaju za sve u BiH i bez saglasnosti Vlade Srpske nema ništa u BiH", naglasio je Košarac u izjavi za Herceg televiziju komentarišući izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića da "još ne zna da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Srpske".

On je upozorio da je cilj jedne u nizu takvih Mektićevih odluka da se, prije svega, izazove haos u Republici Srpskoj.

"Potpuno je neprihvatljivo da pripadnici Federalne uprave policije uđu na teritoriju Republike Srpske i da on bude taj koji treba da štiti granice Srpske. Republika Srpska ima svoj MUP i svoju policiju koji u skladu sa svim propisima svoj posao rade s ciljem da zaštite građane Srpske bez obzira da li je riječ o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima", poručio je Košarac.

On je naglasio da bez saglasnosti Vlade Srpske ne može biti prihvaćeno da bilo koja policijska agencija sa nivoa BiH bude angažovana u Republici Srpskoj.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije godinu dana ukazao na problem migrantske krize u BiH i od nadležnih institucija - Ministarstva bezbjednosti, Službe za poslove sa strancima i Granične policije, tražio da se vidi na koji način se možemo zajedno suprotstaviti izazovu koji se zove migrantska kriza i da se ponude rješenje", rekao je Košarac.

On je podsjetio na Mektićeve ranije izjave i loše procjene da od te krize nema ništa, a kako je vrijeme odmicali građani BiH su postali svjedoci da migranti ulaze u BiH i da BiH ima problem novog bezbjednosnog izazova jer je riječ, prije svega, o ljudima iz islamskih država.

"Ako znamo da određene grupe i pojedinci vrše obuku mladih Bošnjaka, ako se gađa bojevom municijom, ako imamo izražen politički stav da se namjenska industrija Federacije razvija, onda je posebno razuman stav predsjednika Srpske i njenih institucija da tražimo adekvatan odgovor. Ono što mi prepoznajemo jeste da je neko dao signal da migranti mogu da uđu u BiH. To su oni koji žele da majorizuju Srbe i Hrvate u BiH i to je 'dil' bošnjačke političke elite koja je očigledno u određenoj vrsti kontakata sa međunarodnim organizacijama dala signal da je to moguće uraditi u BiH", naveo je Košarac.

Ako se tome doda i podizanje migrantskih centar u srpskim povratničkim selima ili u njihovoj blizini, to potvrđuje, kaže Košarac, da na migrantsku krizu veliki uticaj imaju bošnjačke političke elite i oni koji u posljednje četiri godine nisu smjeli da se suprotstave takvim naporima bošnjačke političke elite a to je Savez za promjene, prije svega Dragan Mektić, Mirko Šarović i Igor Crnadak koji sjede u Savjetu ministara.

"Oni pokušavaju na svaki mogući način da dislociraju Sarajevo. Žele da rade disperzivno po Federaciji, a uvijek nadomak Rep