latinica  ћирилица
20/08/2018 |  22:10 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Otvoren 53. "Kočićev zbor"

Polaganjem vijenaca na spomenik Petru Kočiću i kulturno-umjetničkim programom, u Banjaluci je otvoren 53. "Kočićev zbor".

Polaganjem vijenaca na spomenik Petru Kočiću i kulturno-umjetničkim programom, u Banjaluci je otvoren 53. "Kočićev zbor". Manifestaciju, koja će trajati do 26. avgusta, obilježiće niz kulturnih sadržaja u Banjaluci i Beogradu, gdje je Kočić proveo dio svog radnog vijeka. Organizator je, već drugu godinu, grad Banjaluka.

Bogat kulturno-umjetnički program u čast i sjećanje na čuvenog narodnog tribuna i jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti – Petra Kočića. Ovogodišnja manifestacija biće obogaćena još raznovrsnijim sadržajima. 

"Ove godine dodatno obeležavamo i 150 godina od prve srpske čitaonice u Banjaluci. To je jedan od detalja ovogodišnjeg zbora i u iduću subotu otkrićemo spomen-ploču", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Sedmodnevne kulturne aktivnosti, Kočiću u čast, održavaće se na nekoliko lokacija u Banjaluci.

"Zmijanje nije zapostavljeno i pored borbe bikova, održaće se biciklistička trka, Kočićevim stazama, da pokažemo Evropi šta je to Zmijanje, gde je to Kočić bio. Da ga pozicioniramo kao turističku destinaciju", izjavila je načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić.

U okviru zvaničnog dijela programa, otvorena je i izložba "Stripovjetke", urađene po motivima Kočićevih kratkih priča.

"Ove stripovjete štampane su u dvojezičnom izdanju, na srpskom i ruskom, u okviru kojih će publika imati priliku da pročita pet pripovjedaka. A postavku čine dvije", istakla jed irektor NUB Republikr Srpske Ljiljana Petrović Zečić.

Manifestacija "Kočićev zbor" trajaće do 26. avgusta, za kada je u Stričićima, Kočićevom rodnom mjestu, planiran bogat kulturno-umjetnički program, nadmetanje u narodnim vještinama i sportovima i dodjela književnih nagrada i priznanja.