latinica  ћирилица
22/08/2018 |  11:35 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

Ko u BiH štiti ratne zločince od pravde!?

Revidirana strategija, koja podrazumijeva da se predmeti ratnih zločina procesuiraju do 2023. godine bezuspješno čeka u Savjetu ministara BiH.

Prethodno, duže od godinu usaglašavali su je predstavnici ministarstava pravde entiteta, distrikta Brčko i BiH, Ministarstva bezbjednosti, VSTS-a te pravosuđa BiH...i kao usaglašena dobila bezrezervnu podršku međunarodnih zvaničnika.

No, još neusvojena od bh ministara, postala je predmet eksperimentisanja, skrivenih želja i namjera, i po svemu sudeći, ponovo će na usaglašavanje i doradu.

Sarajevska projektovana serijska "mitomanija" o jedinim, Bošnjačkim, žrtvama rata, ponovo je na djelu! Dugu godinu "revnosni" eksperti ispisivali su nekoliko stranica papira, "vagali" svaku riječ – a onda Arhimedovski uskliknuli – Eureka! Revidirana strategija bila je spremna za svoj ministarsko-parlamentarni put! U njoj, kao novi rok za kažnjavanje svih zločinaca – 2023. godina! I po prvi put, predviđena disciplinska odgovornost za selektivan rad tužilaca i sudija! I "prebacivanje" nižim pravosudnim instancama, manje složenih predmeta, kako bi kompleksnijim moglo ozbiljnije da se pozabavi rasterećeno bh. pravosuđe! I bili su "zadovoljni", svi bh. "pravdoljupci"! Ali samo nakratko! Početkom jula kada se dokument, napokon našao pred bh. ministrima, ironično ali, dugo najavljivanu "vladavinu prava" spriječila je upravo bh. ministarka za ljudska prava. Stopirala je usvajanje Strategije. Tada prećutno, ali, kasnije, nemajući kuda, nemušto se pravdala.

- Upravo na taj dan je Predsjedništvo BiH trebalo da odlučuje o deklaracijama vezano za ratne zločine i rekla sam bilo bi jako dobro kada bi imali i politički stav jasan po ovom pitanju - kaže Semiha Borovac, bh.ministar za ljudska prava.

Predsjedništvo odavno već odlučilo! No strateški planovi i ciljevi kažnjava ratnih zločinaca i dalje stopirani! Promijenjeni su samo "stoperi"! Partijsku koleginicu zamijenio je predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić! Pa iako njegovo ime taje srpski ministri, upravo Zvizdić nije dozvolio da se revidirana strategija uvrsti na dnevni red svih sljedećih julskih sjednica Savjeta!

- Neki od članova Savjeta ministara, ne morate me pitati koji, bili su protiv toga da se nađe na dnevnom redu tako da ćemo čekati neku drugu slijedeću priliku - tvrdi Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Čekajući drugu priliku, razloge za prećutno poigravanje strateškim planovima kažnjavanja svih zločinaca, svjesno ili nesvjesno otkrila su Bošnjačka udruženja stradalih.

Dokazali su da protivnici revidirane Strategije među ministrima, nisu govorila istinu. I nisu čekali "politički stav"! Već su naprasno svi iz Bošnjačkog naciona, promijenili mišljenje! I postali "nezadovoljni" usaglašenim dokumentom!

Sada uslovljavaju da baš oni, budu uključeni u doradu Strategije. Da se u sadržaj ovog dokumenta, mimo svih normativa, odrede i pojedinačno uvrste predmeti prioritetni za procesuiranje. Da li to Bošnjačka udruženja žele da rade posao tužilaca i sudija? Da od pravde sakriju lažne heroje iz svog naroda? Ili štite vlastite ratne kadrove u pravosuđu, koji su proteklih godina bili temelj selektivnosti u radu, pita Milorad Kojić.

- Mi znamo koja lica nisu procesuirana i znamo iz kojeg naroda dolaze i znamo ko su žrtve bile, i Bošnjaci na taj način žele da zataškaju ratni zločin neprocesuiranjem zločinaca iz reda njihovog naroda što je zaista nedopustivo. Molim i apelujem na srpske predstavnike da se ta Strategija stavi na dnevni red - napominje Kojić.

Srpski predstavnici za sada, međutim, samo inertno, posmatraju "granku" oko kažnjavanja ratnih zločinaca. Ministar pravde BiH, čiji su svi pokušaji da Strategija dobije zeleno svjetlo propali, sada najavljuje, još jednu, novu radnu grupu.

- Sastavićemo radnu grupu iz naših kabineta, da vidimo šta je to, koje su to stvari koje bi trebali definisati i kako bi što prije završili i poslali na sjednicu Savjet aministara - napominje Јosip Grubeša, ministar pravde u Savjetu ministara BiH.

Hoće li nova radna grupa biti formirana, dok ministri pakuju kofere za godišnjne odmore, a neki već i odmaraju!? I da li će njihovo djelo pred odlazeće parlamentarce koji su najavili još samo jednu sjednicu u mandatu, ili će ipak sačekati novu vlast? Hoće li kabinetski državni službenici najčešće sa opskurnim iskustvom, ispravljati “greške” prethodnika, a neki su dugogodišnje sudije i tužioci!?

I da li je nova radna grupa i bila krajnji cilj bošnjačkih "stopera" - po onoj Čerčilovoj – ako hoćeš da zadatak propadne - formiraj komisiju ili radnu grupu!? Kako god se završi ova epizoda iz serijala projektovane sarajevske pravde, ne treba zaboraviti da gotovo četvrt vijeka nakon rata, u bh. pravosuđu čeka oko 560 neriješenih predmeta sa oko 4.500 nekažnjenih a poznatih počinilaca. Dok biologija čini svoje, je li sramota ministre pogledati u oči žrtvama?