latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:20 ⇒ 17:22 | Autor: RTRS

Bogdanić: Vlada Srpske u zdravstvo Semberije uložila 86 miliona maraka

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, posjetio je bolnicu "Sveti vračevi" u Bijeljini i razgovarao sa predstavnicima zdravstvenih ustanova sa tog područja.

Ministar je obišao angio-salu i Dom zdravlja, ističući da je Vlada Republike Srpske sa više desetina miliona maraka ulaganja u zdravstvo Semberije, zdravstveni sistem podigla na visok nivo. Osim u Bijeljini, Vlada je izdvojila milionska sredstva za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Foči i Istočnom Sarajevu, istakao je Bogdanić.

Od 2006. godine Vlada Srpske je u zdravstvo Semberije uložila 86 miliona maraka, istakao je ministar Dragan Bogdanić, dodavši da u Bijeljini sve funkcioniše na visokom nivou, od službe Hitne pomoći, bolnice, transfuzije i angio-sale.

"Razgovarali smo i o tome da u narednom periodu nađemo način da pomognemo i Banju Dvorovi i da zaokružimo taj sistem da on bude prepoznatljiv. A cilj svega ovog što mi radimo jeste pacijent, njegova dobit, da mu se nađemo u momentu kad mu je to potrebno", istakao je Bogdanić.

Angio-sala u bijeljinskoj bolnici funkcioniše od 2014. godine, a godišnje se u njoj pregleda oko 1.000 pacijenata.

"S ponosom kažemo da se angio sala u bijeljinskoj bolnici svrstala u rang angio sala u većim značajnijim medicinskim centrim, prvenstveno kroz saradnju sa institutom za kardiovalskularne bolesti sa Dedinja, koji su nam nesebično pomogli, edukovali naš kadar", naveo je direktor Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini dr Siniša Maksimović.

Zaposleni navode - višemilionskim ulaganjima Vlade Republike Srpske zdravstveni sistem u Semberiji podignut je na visok nivo.

"U Bijeljini je napravljen značajan pomak u smanjenju mortaliteta što se tiče kardiovaskularnih oboljenja. I ovih pacijenata je najmanje u Semberiji kojim treba pomoć u odnosu na ostala oboljenja", izjavila je dr Milica Lovrić iz Bolnice "Sveti Vračevi".

"Svake sedmice poneko od nas je prisutan ovdje kao supervizor, konsultant, ali se i otvara mogućnost za zbrinjavanje pacvijenata na Dedinju, onih koji su urgentni", dodao je dr Branko Petrović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Istaknuto je da je prva karika u zbrinjavanju pacijenata sa akutnim bolestima srca Služba hitne pomoći i nezaobilazna je u zdravstvenom sistemu kad je riječ o ranom oktrivanju kardiovalskularnih bolesti.