latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:40 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Đorđević: Srbija planski rješava migrantsku krizu

Srbija planski rješava migrantsku krizu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević na sastanku u Austriji sa saveznim ministarom za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača Beatom Hratinger Klajn.
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič) -
Migranti u Srbiji (foto: Tanjug - Tanja Valič)

Dva ministra su razgovarala o upravljanju migrantskom krizom, a s obzirom na to da je u ovom trenutku Austrija predsjedavajuća EU, Đorđević je razgovarao sa Klajnovom o realizaciji projekta EU MADAD dva i nastavku projekta MADAD tri.

Đorđević je na sastanku naglasio da je Srbija posvetila posebnu pažnju maloljetnim migrantima bez pratnje, otvarajući posebne centre samo za njih i pružajući im mogućnost da tokom boravka u Srbiji imaju zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

On je istakao da su EU i Austrija ključni partneri Srbije kada je riječ o donatorskoj pomoći u upravljanju migrantskom, odnosno izbjegličkom krizom.

"Naš cilj je da ojačamo kapacitete državnih ustanova koje se bave upravljanjem migracijama, sa akcentom na brizi i zaštiti ranjivih kategorija stanovništva, pre svega dece", istakao je Đorđević.

Tokom susreta bilo je riječi i o modalitetima za unapređenje saradnje, kao i o trenutnoj situaciji u oblasti socijalne zaštite i socijalnog osiguranja.

Austrijski ministar je upoznala Đorđevića o strukturi i nadležnostima austrijskog ministarstva, kao i programima koji bi mogli poslužiti srpskoj strani kao primjer dobre prakse u oblasti socijalnog osiguranja.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i nadu da će veoma razvijena saradnja dva resorna ministarstva biti nastavljena.