latinica  ћирилица
22/08/2018 |  15:52 | Autor: SRNA

Bogdanić: Јačanje podrške za dijalizne pacijente

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas jačanje podrške dijaliznim pacijentima i ocijenio da je u toj oblasti već mnogo urađeno.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

"Puno je urađeno, od izgradnje dijaliznih centara i njihovog opremanja, do toga da smo prošle godine simbolično, a ove već značajno uveli i neke nedoknade za svakog dijaliznog pacijenta", rekao je Bogdanić novinarima tokom posjete Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini.

On je naveo da je juče razgovarao sa predstavnicima dijaliznih pacijenata sa kojima proteklih pet godina, od kada je na čelu ministarstva, ima dobru saradnju i očekuje da će svaka nesuglasica biti riješena na zadovoljstvo svih pacijenata.

"Naš cilj je da se završi i taj segment i da se osposobi laboratorija, ili da vidimo koja je to laboratorija u okruženju koja će pružati usluge tipizacije tkiva, kao i da razvijamo program transplantacije", istakao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, s obzirom da veliki broj stanovnika Republike Srpske ima i državljanstvo Srbije, razgovara se i razmišlja o institucionalnoj saradnji sa Srbijom, koja bi omogućila bolju medicinsku brigu za dijalizne pacijente, na čemu će biti učinjen dodatni napor.

"Potreba dijaliznih pacijenata jeste da to bude što prije i mislim da će to biti urađeno na obostrano zadovoljstvo", rekao je Bogdanić.