latinica  ћирилица
22/08/2018 |  16:58 | Autor: SRNA

Nema pouzdanog odgovora da li će biti ispoštovan rok od tri mjeseca

U Direkciji za evropske integracije /DEI/ Savjeta ministara nisu u mogućnosti da odgovore da li će biti ispoštovan rok Evropske komisije od tri mjeseca da se odgovori 655 dodatnih pitanja za BiH na Upitnik Evropske komisije.
BiH i EU - Foto: ilustracija
BiH i EUFoto: ilustracija

"Priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije odvija se istom procedurom kao i u slučaju Upitnika. Nesporno je da institucije imaju prethodno iskustvo u odgovaranju na Upitnik, da je cjelokupan sistem uhodan i da je ovaj posao realno moguće uraditi u tromjesečju, kako je Evropska komisija u metodološkim napomenama navela da očekuje", izjavila je Srni portparol DEI-a Marina Kavaz Siručić.

Ona je istakla da niko ne može dati pouzdan odgovor da li će takva dinamika biti i realizovana.

"Nakon što su nadležne institucije sa svih nivoa vlasti unijele doprinose u informacioni sistem kreiran da podrži ovaj posao, radne grupe u sistemu koordinacije sada analiziraju doprinose i pripremaju cjelovite odgovore BiH na dodatna pitanja Evropske komisije", rekla je ona.

Prema njenim riječima, kada radne grupe okončaju svoj dio posla, uslijediće potvrđivanje odgovora i njihovo prevođenje na engleski jezik i verifikacija prevoda.

"Eventualno nefinalizirani odgovori biće razmatrani u forumu Komisije za evropske integracije, koja je sljedeća instanca u sistemu koordinacije", dodala je Siričućeva.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja na Upitnik s ciljem pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Svrha dodatnih pitanja jeste da BiH pojasni inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru ove godine predati predjedniku Evrupske komisije Žan-Klod Јunkeru.

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.