latinica  ћирилица
22/08/2018 |  19:18 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Opozicija traži posebnu sjednicu; Čubrilović poručio: Prava adresa Tužilaštvo

Opozicioni poslanici uputili su Narodnoj skupštini inicijativu za sazivanje posebne sjednice o stradanju Davida Dragičevića. Smatraju da su u tom slučaju zakazale institucije. Vladajući poručuju da je neophodno utvrditi istinu, ali mjesto za to nije skupština i podsjećaju da je parlament to već razmatrao.

Prošlo je tačno 150 dana od stradanja Davida Dragičevića, a institucije još nisu riješile slučaj, kažu u opoziciji,i traže novu posebnu skupštinsku sjednicu. Inicijativu je potpisala trećina poslanika, koji očekuju da se ubrza i istraga. 

"Konkretno, inicijativa se zove 'Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića'. Taksativno smo naveli sve što se u proteklom vremenskom periodu, u slučaju ubistva, desilo", rekao je poslanik PDP u NSRS Adam Šukalo.

"Neka izađu ovde na posebnu sednicu. Ima novih saznanja, naravno. Razgovaraće se o tome, svako nešto zna", kaže poslanik Napredne Srpske u NSRS Goran Đorđić.

Za sazivanje posebne skupštinske sjednice o slučaju stradanja Davida Dragičevića, poslanici opozicije morali bi da saopšte dodatne činjenice, kaže SNSD-ov poslanik u republičkom parlamentu Drago Kalabić. Predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović ističe da građane interesuje istina, ali ova institucija nije mjesto gdje se to može postići. 

"Postoje Tužilaštvo, policija i ostale instutucije, koje su prije Narodne skupštine pozvane da rade na tom slučaju i da ga razriješe. Јavnost, pa i Narodna skupština svakako su zainteresovani da se dođe do prave istine, da činjenice izađu na vidjelo, te da to konačno bude podvedeno pod riješen slučaj", naglasio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Iako je opozicija sugerisala da se sjednica održi prije početka izborne kampanje, kako bi se izbjegla politizacija slučaja, iz vladajuće koalicije smatraju da se slučaj upravo pokušava staviti u političke svrhe. 

"Tragično je da oni koriste ovu temu da se o njom vodi rasprava u NSRS. Prije svega Tužilaštvo sa istražnim institucijama moraju ovaj slučaj dovesti tamo gdje im je mjesto i jedino pravo mjesto je pravosuđe i pravosudni sistem", poručio je poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović.

"Ne može ništa drugo reći nego da tražimo intenzivan rad tih institucija. Ne znam šta bi drugo mogla reći posebna sjednica, osim što bi to bila jedna priča koju opozicija koristi da bi otvorila neke druge teme", smatra predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Iz vladajuće koalicije podsjećaju da se parlament, takođe na posebnoj sjednici, već bavio slučajem stradanja Davida Dragičevića, čime je, ističu, ovo zakonodavno tijelo pokazalo pijetet prema stradalom mladiću. Sve daljnje aktivnosti, kažu, usmjerene su na pravosudne organe, koje su i nadležne u tom slučaju.