latinica  ћирилица
26/08/2018 |  10:26 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Kočić u kolektivnom sjećanju srpskog naroda (FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da su život, djelo i riječ književnog velikana Petra Kočića ostale trajno upisane u kolektivno sjećanje srpskog naroda.
Kočićev zbor - Foto: RTRS
Kočićev zborFoto: RTRS

Dodik je rekao novinarima u Stričićima, gdje prisustvuje centralnoj manifestaciji 53. "Kočićevog zbora", da je u planu da ova manifestacija narednih godina bude još sadržajnija.

"Kočić to zaslužuje. Njegovo život, djelo i njegova riječ ostali su trajno upisani u kolektivno sjećanje srpskog naroda", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je žal za slobodom u Kočićevo doba, u vremenu veoma teških okolnosti otomanske, a kasnije austrougarske imperije, i danas gotovo prisutan na jedan drugačiji način.

"Zato ljudi to pamte i rado dolaze na Kočićev zbor. Čuo sam da je ovdje sinoć bilo oko 30.000 ljudi, što govori da je posjećenost velika i bez neke velike najave", rekao je Dodik.

Centralna manifestacija 53. "Kočićevog zbora" počela je danas u Stričićima kod Banjaluke služenjem parastosa Petru Kočiću u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik za 44 poginula borca Vojske Republike Srpske u proteklom ratu.

Vijence su u položile delegacije Vlade Srpske u kojoj su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju je predvodio potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić, te gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Vijence su položile i delegacije Pokrajinske vlade Vojvodine, delegacije republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, te delegacije republičke i gradske boračke organizacije.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ove godine, uz pomoć grada Banjaluka, obnovljen spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Stričićima koji je godinama propadao.

On je naglasio da je manifestacija "Kočićev zbor" prilika da se u Stričićima oda čast poginulim borcima Vojske VRS u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Stričići (Foto: SRNA)

"Osim književnog djela, Petar Kočić je poznat kao narodni tribun i borac za slobodu", rekao je Radojičić novinarima u Stričićima, kod Banjaluke, nakon polaganja vjenaca na spomenik za 44 poginula borca VRS iz ove mjesne zajednice.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić rekao je novinarima da se Petar Kočić kao narodni tribun borio za pravdoljubivost olovkom i perom.

Rogić je istakao da su srpski borci svojim životima branili otadžbinu, čast i dostojanstvo srpskog naroda na ovim prostorima.

U Stričićima, kod Banjaluke, danas je u okviru 53. "Kočićevog zbora" otvorena muzejska postavka "Kočićevo ognjište", koja bi trebalo da postane stalna.

Predsjednik Izvršnog odbora Zavičajnog društva "Zmijanje" Vladimir Đukanović rekao je novinarima da je na prostoru "Kočićevog ognjišta" danas otvorena planinska kuća-brvnara, a da je cilj opremanje svih kuća i formiranje zavičajnog muzeja "Kočićevo ognjište"..

Rajko Petrov Nogo, književnik iz Beograda dobitnik je ovogodišnje "Kočićeve nagrade" koja mu je uručena na sinoćnjoj akademiji u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ovogodišnja nagrada "Zmijanjče" za najboljeg mladog pisca iz Republike Srpske biće dodijeljena Teodori Marković, učenici osmog razreda Osnovne škole "Srbija" sa Pala.

Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" u okviru koje su predstavljeni brojni kulturni i zabavni sadržaji, ali i turistička ponuda, počela je 20. avgusta, a biće završena danas.

Kočićev zbor
Foto: RTRS

Kočićev zbor
Foto: RTRS

Kočićev zbor
Foto: RTRS

Kočićev zbor
Foto: RTRS