latinica  ћирилица
27/08/2018 |  12:55 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Јednokratna pomoć svim penzionerima u Srpskoj

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći svim penzionerima.

"Ova odluka prevazilazi ranije planove da jednokratnu pomoć dobiju samo penzioneri sa najmanjim primanjima, odnosno došli smo do povoljnije odluke da će jednokratna pomoć biti isplaćena svim penzionerima u zavisnosti od njihovih mjesečnih primanja", istakla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Srpske Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora Narodne skupštine Srpske za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilijom Stevančevićem, kao i sjednice Vlade na kojoj je razmatrano unapređenje položaja penzionerske populacije u Republici Srpskoj.

Ona je pojasnila da penzioneri koji imaju penziju u visini do prosječne penzije, odnosno do 366 KM, dobiće jednokratnu pomoć u iznosu od 100 KM, a penzioneri čija je penzija u visini do prosječne plate do 850 KM dobiće 50 KM a ostali koji imaju veću penziju od prosječne plate primiće 30 KM.

Cvijanovićeva je najavila da će redovna penzija biti isplaćena 10. septembra, a nakon nekoliko dana, najvjerovatnije oko 20. septembra biće isplaćena i jednokratna pomoć.

Procjenjuje se da će za isplatu ove jednokratne pomoći biti potrebno oko 17 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Srpske što je imala senzibiliteta i našla prostora za isplatu jednokratne pomoći svim penzionerima u Srpskoj.

Dodik je istakao da ovaj potez Vlade odražava stabilnost koja je uspostavljena posljednjih nekoliko godina, te zahvalio predsjednici Vlade Željki Cvijanović što je u konsultacijama sa Narodnom skupštinom i predsjednikom Republike uspjela da stabilizuje fiskalni sistem.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Udruženja penzionera Srpske Radom Rakuljem i predsjednikom Odbora Narodne skupštine za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja Ilijom Stevančevićem, kao i sjednice Vlade na kojoj je razmatrano unapređenje položaja penzionerske populacije u Republici Srpskoj, rekao da je sve to omogućilo ovakvo kretanje i reagovanje Vlade i činjenicu da je u Srpskoj stabilna situacija, bez ijednog otvorenog problema.

"Svi problemi koji su na neki način egzistirali riješeni su, počevši od poljoprivrednika koji su izlazili na ulice, što je riješeno povećanjem agrarnog budžeta za 11 miliona KM", napomenuo je Dodik.

On je podsjetio i na planirano povećanje plata radnicima u javnom i realnom sektoru, povećanje penzija koje je ostvareno u prethodnom periodu, ali i ovu jednokratnu naknadu svim penzionerima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović izjavio je da odluka Vlade Srpske o jednokratnoj pomoći penzionerima govori o odgovornosti i ozbiljnosti vlasti Srpske prema populaciji koja je kroz svoj minuli rad doprinijela razvoju Republike Srpske.

Savanović je rekao da ova vlast od početka daje prioritet penzionerima i da će to činiti i ubuduće.

"Ovo je dobra mjera koja šalje snažnu poruku građanima Republike Srpske koliko brige i poštovanja imamo prema ovoj populaciji", istakao je Savanović na konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruženja penzionera Rade Rakulj rekao je da je Vlada ispunila prijedlog penzionera da svi dobiju jednokratnu pomoć, a ne samo oni sa najnižom penzijom.

On je pozvao penzionere koji penziju primaju iz drugih država da se prijave najbližoj poslovnici Fonda PIO da bi se pravovremeno dobili podaci o njihovim primanjima i time raspodijelili u određene grupe.

Rakulj je zahvalio premijerki Željki Cvijanović na razumijevanju penzionerskih problema i agažovanju na njihovom rješavanju.

Predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja NSRS Ilija Stevančević zahvalio je Vladi koja je ispunila svoje obećanje o dodjeli jednokratnom pomoći, ne samo onima sa najnižom penzijom, nego svim penzionerima.