latinica  ћирилица
28/08/2018 |  17:56 | Autor: SRNA

Usvojeno više zaključaka o potpisivanju memoranduma sa Srpskom

Vlada Srbije usvojila je više zaključaka o potpisivanju memoranduma sa Republikom Srpskom, među kojima je i memorandum o saradnji u oblasti energetike.
Vlada Srbije (Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE) -
Vlada Srbije (Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE)

Usvojeni su zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje memoranduma o razmjeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske, kao i za zaključivanje memoranduma o međusobnom priznavanju "velikih licenci" između dva ministarstva.

Vlada je usvojila i zaključak o utvrđivanje osnove za zaključivanje sporazuma o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske, za vođenje pregovora i zaključivanje memoranduma između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

Usvojen je i zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje memoranduma o saradnji Nacionalne akademije za javnu upravu Srbije i Agencije za državnu upravu Republike Srpske, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena. Time će biti obezbijeđeno jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Članovi Vlade usvojili su i prijedloge zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o razmjeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, o potvrđivanju Hongkonške međunarodne konvencije o bezbjednom i ekološki prihvatljivom recikliranju brodova, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pomorskoj plovidbi.

Usvojen je Državni program hitnih sanacionih radova za zaštitu od voda na objektima oštećenim u poplavama u maju i junu, za čiju je hitnu sanaciju obezbijeđeno oko 800 miliona dinara /oko 6,779 miliona evra/.

Na sjednici je donesen i zaključak o usvajanju memoranduma o razumijevanju između vlada Srbije i SAD o saradnji u oblasti infrastrukture, radi jačanja veza dvije zemlje i stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u Srbiji.

Vlada je danas donijela i akt o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za Institut za nuklearne nauke "Vinča" i Institut za medicinska istraživanja u Beogradu.