latinica  ћирилица
30/08/2018 |  18:42 ⇒ 31/08/2018 | 09:29 | Autor: RTRS

Granična policija i dalje gluva na upozorenja o migrantskom talasu

U Palama i Sokocu, tokom protekle noći i jutros, policija je pronašla 47 migranata, koji su u Republiku Srpsku ilegalno ušli iz susjednih zemalja. Na području Velike Kladuše policija je u sedam devastiranih i napuštenih objekata, zatekla 48 migranata. Očito je da je i pored dodatnog angažmana policajaca, granica BiH i dalje porozna.

Koliko - najbolje pokazuje podatak da bi trenutno jedan policajac trebao da nadgleda čak 34 kilometra granice.

Uz stotinu mladih pripadnika granične policije, uskoro obuka za još toliko, koji će dogodine biti spremni da stupe na dužnost. No, Graničnoj policiji i dalje nedostaje 434 policijska službenika. Upozoravali su na migrantski talas, kaže direktor Zoran Galić i potvrđuje da nije bilo odjeka.

"Mi imamo konstantnu brojku migranata koji nam ulaze u zemlju, pokušavamo odgovoriti na izazove, za sada ne uspjevamo", kaže Galić.

Kalkulacije ministra Mektića o broju migranata i pokazatelji na osnovu kojih iznosi podatke demantuju i svakodnevni prizori u gradovima širom BiH, gdje javna mjesta postaju nezamisliva bez grupa neregistrovanih migranata. O skrivenim, poput sarajevskog hotela Nacional, odakle su migranti sklonjeni zahvanjujući građanima i medijima da i ne govorimo.

"Nema osnova više, migrantska kriza i ne pominje se. 11.000 migranata ušlo u BiH, sad ih ima dvije hiljade. Njih devet hiljada je izašlo, šta hoćemo mi", ističe ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH kaže da ima svoj stav po tom pitanju.

"On se razlikuje u dobroj mjeri. Mislim da će izazov ilegalnih migracija potrajati još dugo. Nije ni blizu pri kraju. BiH je već postala hot spot za značajan dio migranata", navodi Krešić.

Nepunih dvije hiljade graničnih policajaca ima zadatak da čuva 1.600 kilometara granice BiH. Od toga je na 83 granična prelaza raspoređeno 1.500 policijskih službenika. Angažman pripadnika drugih policijskih agencija i MUP-a Srpske pomoglo je graničnoj policiji, ali bh. granicu nije u potpunosti zaštitilo.