latinica  ћирилица
31/08/2018 |  16:40 ⇒ 01/09/2018 | 02:40 | Autor: informer.rs

PUZAЈUĆI DRŽAVNI UDAR U REPUBLICI SRPSKOЈ! Ne žele izbore, ruše vlast na ulici!

Atmosfera koja ovih dana vlada u Republici Srpskoj više podsjeća na onu od prije 5. oktobra 2000. u Srbiji nego na predizbornu, piše Informer.
Informer - Foto: Screenshot
InformerFoto: Screenshot

Posljednja dešavanja u vezi napada na novinara opoziciji naklonjene BN televizije i "spontano" okupljanje novinara pred Palatom Republike u Banjaluci dodatno podgrijavaju tvrdnje da je na sceni puzajući državni udar i da je strani faktor koji aktivno podržava Savez za promjene sve karte stavio na instrumentalizovanu grupu "Pravda za Davida", koja ciljajući na emocije običnih ljudi prerasta u neku vrstu "Otpora" viđenu u Srbiji tokom petooktobarskog prevrata.

- Ono što je drukčije u odnosu na scenario viđen u Srbiji je da se ova grupa koristi za direktnu kriminalizaciju najvišeg rukovodstva Republike Srpske. Poslije raznih podmetanja, oni idu toliko daleko da će u sledećim danima člana porodice predsjednice Vlade, koja je i kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske, dovesti u vezu sa stradanjem ovog nesrećnog mladića. Sve se to radi po instrukcijama iz sarajevskih ambasada uz medijsku podršku koja je već ranije obezbjeđena putem USAID-a. Opozicija bi, obzirom da se ne mogu nadati povoljnom izbornom rezultatu, nakon "revolucije" mirno ušetala u institucije i prije izbora! Ako znamo da Željka Cvijanović za protivkandidata ima slabog lidera SDS-a Govedaricu, i da u ovom momentu po anketama ona daleko bolje stoji, stvari su prilično jasne - navodi jedan penzionisani oficir obavještajne službe i dobar poznavalac političke scene u regionu u razgovoru za naš list.

- Plasirane su razne lažne priče oko ovog slučaja, i sada su procijenili da direktan udar na porodicu najviše diskredituje. I ovaj posljednji slučaj napada na novinara naklonjenog opoziciji služi u istu svrhu, da se animiraju širi društveni slojevi i da se pozove na odbranu od navodne diktature Dodika i njegove stranke. Za tog novinara se zna da je nedavno od USAID-a dobio osamdeset hiljada dolara za nekakav internet portal, i da ti portali, otkad su te pare upumpane, niču kao pečurke posle kiše - navodi on.



Predsjednik Republike Srpske je u nedavnom obraćanju na konferenciji za novinare u Banjaluci upozorio na ovakvo djelovanje američke ambasade i USAID-a. Tada je pokazao faksimil sporazuma između Savjeta ministara BiH i američke ambasade u kojem se navodi da će u mjesecima prije izbora USAID plasirati čak osam miliona dolara za "jačanje medija i civilnog društva". Uslijedile su burne reakcije iz američke ambasade, ali ni jednom riječju nije demantovano ono što je izneseno na konferenciji.



Istovremeno, opozicija u Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme sve svoje aktivnosti usmjerila samo ka jednom cilju – jačanju grupe "Pravda za Davida" i medijskoj podršci ovom projektu putem naklonjenih medija. Spekuliše se i da je angažovanje skupih advokata iz inostranstva plaćeno sredstvima USAID-a. Kao i u Srbiji u danima pre petog oktobra, recepti Kanvasa i Srđe Popovića još jednom su stavljeni u funkciju rušenja legitimno izabrane vlasti, ovaj put one preko Drine. Istraživanja javnog mnenja, međutim, govore u prilog Dodika i Cvijanovićeve. Da li će Republika Srpska izdržati ovaj, možda i najveći test u svojoj istoriji - ostaje da se vidi.

Izvor: Informer.rs