latinica  ћирилица
04/09/2018 |  15:20 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

Radnici bijeljinskog "Žitoprometa" stupili u generalni štrajk

Radnici bijeljinskog "Žitoprometa" stupili su u generalni štrajk. Preduzeće im duguje tri plate, nemaju uplaćeno zdravstveno i penzijsko osiguranje, putne troškove i druge obaveze.

Silosi u "Žitoprometu" puni su pšenice, a pogoni ovog giganta, koji je nekada u žetvi otkupljivao 25 hiljada tona pšenice, sada stoje. Uskladištili su ovogodišnji rod, ali ne prerađuju , jer nisu platili ratarima,kažu radnici.

"Ali ne možemo da je otkupimo. Tražena su kreditna sredstva da bi otkupili tu pšenicu da bi prevazišli probleme. Traži se kredit već dva mjeseca", rekao je predsjednik Sindikalne organizacije AD "Žitopromet" Bijeljina Predrag Zarić.

Od rukovodstva preduzeća mjesecima slušaju samo obećanja, a pomaka na bolje nema, kažu zaposleni. Njihov osnovni zahtjev je tvrde, da im se omogući da rade i zarade platu.

"Ulazimo u četvrti mjesec bez plate i ne možemo da funkcionišemo. Ljudi spremaju djecu u školu, došle dadžbine za struju vodu. Osnovne životne namirnice ne mogu da kupe", izjavio je radnik Predrag Mihajlović.

Problemi u poslovanju počeli su privatizacijom , a posebno su došli do izražaja posljednjih 5-6 godina , tvrdi Dušan Tomić, dugogodišnji radnik. 

"Bez oživljavanja proizvodnje nema novca, a sva proizvedena roba u Žitopremetu se proda isti dan, zato je nelogično da takva firma propadne", istakao je Tomić.

Direktor "Žitoprometa", Tomo Nestorović nije želio da komentariše stanje u preduzeću, koje posluje u sastavu Kompanije "Slobomir".