latinica  ћирилица
07/09/2018 |  09:01 | Autor: B92

Dačić: Vučić u Briselu samo sa Mogerinijevom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu će razgovarati samo sa evropskim predstavnicima, ali ne i sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, javio je RTS.
Ivica Dačić - Foto: RTS
Ivica DačićFoto: RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije ni potvrdio ni negirao tu informaciju, već je rekao da će Vučić sigurno razgovarati sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a da će o drugim sastancima odlučiti tamo.

- Mi ćemo učestvovati u dijalogu, razgovaraćemo sa Federikom Mogerini. Vučić je inteligentan i neće dozvoliti da se odgovornost podijeli i na Srbiju. Učestvovaćemo u dijalogu u razgovoru sa Mogerinijevom da neko ne kaže da Srbija opstruira proces - rekao je Dačić.

Dodao je da je Vučić suočen sa opstrukcijom njegove posjete i sa prijetnjama, što pokazuje da se ne želi mirovni sporazum.

- Očigledno je riječ o koordinisanoj aktivnosti koja ohrabruje sve koji su protiv postizanja sporazuma. Važno je da ljudi u međunarodnoj zajednici vide sa kakvim ludacima imamo posla - naveo je Dačić.

On je rekao da se o posjeti Vučića Kosmetu razgovaralo i da postoji politička i bezbjednosna ravan.

- Vučić se ne boji da ide na Kosmet i da razgovara sa našim narodom. U Prištini smatraju da Srbija nema prava da razmišlja a kamo li posjeti Gazivode - smatra Dačić. Za danas je zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga.