latinica  ћирилица
10/09/2018 |  11:45 | Autor: SRNA

Drecun: Vučić definisao glavne pravce državne politike

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorom u Kosovskoj Mitrovici definisao glavne pravce državne politike zasnovane na "realnim geopolitičkim procenama, a ne na iracionalnim očekivanjima".
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

Drecun je rekao da su ključni pravci politike po pitanju Kosova i Metohije da Srbija neće priznati ovakvu samoproglašenu državu Kosovo.

"Vučić je rekao da je neminovno zbog opstanka srpskog naroda, ali i zbog zajedničke budućnosti Srba i Albanaca da se postigne dogovor, i to kompromisom, a ne nametnutim rešenjima, diktatom. Poručio je da je Albancima i dalje ispružena ruka", rekao je Drecun za Televiziju N1.

On je dodao da će temeljni stub državne politike u narednom periodu biti ekonomsko jačanje srpskog naroda - ulaganje u infrastrukturu, jačanje industrijskih kapaciteta i jačanje porodice.

"Recept za opstanak srpskog naroda je jaka porodica koja će biti osposobljena, uz pomoć države, da se bavi privatnim poslovima. On /Vučić/ je rekao da će ekonomski snažiti naš narod, pravićemo modele za povratak proteranih gde god je to moguće", rekao je Drecun.

On je dodao da je Vučić poručio i da pažnja neće biti fokusirana samo na Srbe severno od Ibra, već podjednako i na one južno od Ibra.

"Uputio je snažnu poruku međunarodnoj zajednici - mi jesmo mali, ali nećemo prihvatiti diktat. Smatramo da je neophodno da se dogovorimo sa Albancima. To će stabilizovati region i srpsko-albanske odnose i stvoriti uslove za miran život", rekao je Drecun.

Prema njegovom mišljenju, alternativa nepostizanju dogovora Beograda i Prištine je ratna opcija.

"Alternativa je da se od nove godine najavljuje brisanje granica između Srbije i Albanije na području Kosova i Metohije, zajednička spoljna politika, dakle `velika Albanija`, dovršavanje etničkog čišćenja srpskog naroda, a to je ratni projekat", smatra Drecun.

On je rekao da ideja razgraničenja ne znači nužno razgraničenje u geografskom smislu već da treba "da znamo ko će u kakvom statusu biti".