latinica  ћирилица
12/09/2018 |  12:39 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

Stanari: Potpisani ugovori za zapošljavanje 29 radnika

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić potpisao je danas ugovore sa 21 korisnikom subvencija za samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima,te podsticaja u poljoprivredi, kojim se zapošljava 29 novih radnika, za šta je iz lokalnog budžeta za ovu godinu izdvojeno oko 350.000 KM.

Panić je rekao novinarima da je po ovom osnovu danas posao dobilo 29 nezaposlenih osoba.

On pojašnjava da je po prethodnom konkursu za samozapošljavanje interesovanje iskazalo ukupno 13 korisnika, od kojih je devet iz oblasti poljoprivrede -poljoprivredna gazdinstva, a četiri za pokretanje proizvodne, zanatske i uslužne djelatnosti.

Prema njegovim riječima, za zapošljavanje zainteresovano je bilo i osam poslodavaca koji će zaposliti 17 radnika.

"Korisnici poljoprivrednih gazdinstava dobijaju 7.800 KM, za otvaranje zanatsko-preduzetničkih djelatnosti 7.200 KM i 6.300 KM za poslodavca koji zaposli radnika iz evidencije Zavoda za zapošljavanje", rekao je Panić.

Panić očekuje da će do kraja godine biti u funkciji industrijska zona od 5.000 metara kvadratnih sa tri proizvodne hale, čiji temelji trebaju biti završeni do oktobra.

"Mi smo planirali u ovoj godini da osposobimo jednu halu za investitora `Metalplast` iz Grabovice, a ostale hale u narednoj godini", najavio je Panić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Јerinić pozdravio je podsticajnu politiku opštine i nova zapošljavanja.

Јerinić je najavio da će zbog sve većeg interesovanja investitora za ulaganje u Stanare biti neophodno izvršiti reviziju tražilaca posla, kojih je na ovom području zvanično evidentrano njih oko 700.

On je istakao da na birou nisu svi aktivni tražioci posla, što se pokazalo kada je kompanija EFT-a tražila vozače i najavio da će se radi definisanja aktivne radne snage na području ove lokalne zajednice angažovati agencija.

Poljoprivrednik Boško Ilić iz Cvrtkovaca korisnik je podsticajnih sredstava u poljoprivredi koja će, kako je naveo, iskoristiti za nabavku priključne mehanizacije i povećati broj krava.

Vlasnik novootvorenog preduzeća za prodaju i ugradnju vodoinstalacije Nevenka Lazić, koja se u Stanare vratila iz Hrvatske, kaže da će podsticajnim sredstvima zaposliti do deset ljudi.

Veterinar Radojica Đekanović ističe da će za potrebe rada veterinarske ambulante podsticajnim sredstvima stalno zaposliti jedno lice na poslovima pomoćnog radnika.