latinica  ћирилица
15/09/2018 |  07:47 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

Obilježavanje 27 godina od formiranja Druge krajiške brigade (FOTO)

Udruženje boraca Druge krajiške brigade Vojske Republike Srpske obilježava danas u Banjaluci 27 godina od formiranja ove jedinice.
Parastos - Srpska vojska, Banjaluka - Foto: RTRS
Parastos - Srpska vojska, BanjalukaFoto: RTRS

Obilježavanje je počelo u memorijalnom centru "Rakovačke bare" dočekom ratne zastave ove brigade, postrojavanjem preživjelih boraca i predajom raporta komandantu.

Nakon toga služen je parastos poginulim borcima ove brigade i položeni vijenci na spomenik.

Borci su na groblju u Piskavici položili vijence kod spomenika general-pukovniku Momiru Taliću.

Borci Druge krajiške pješadijske brigade i Šesnaeste motorizovane brigade Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske položili su vijence kod spomenika generalima Novici Simiću i Slavku Lisici na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija".

"Želimo da na dostojanstven način obilježimo ovaj izuzetno značajan dan za nas borce i Republiku Srpsku i da se prisjetimo naših poginulih i nestalih saboraca, kao i naših ratnih komandanta i istinskih patriota kojima smo beskrajno vjerovali. Važno je i da se borci i porodice poginulih boraca okupe i zato smo pripremili druženje uz vojnički ručak", rekao je Srni predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Vladimir Ševarika.

Kroz Drugu krajišku brigadu u ratu je prošlo više od 23.000 boraca, a u temelje Srpske živote je ugradilo njih 226, dok se osam boraca i dalje vode kao nestali.

Brigada je imala više od 1.500 ranjenih i povrijeđenih boraca od kojih je više od 750 ratnih vojnih invalida.