latinica  ћирилица
20/09/2018 |  13:32 | Autor: SRNA

Mejova neće tražiti uvođenje novih sankcija Moskvi

Premijer Velike Britanije Tereza Mej neće tokom samita u Salcburgu zahtijevati od lidera država EU da uvedu nove sankcije Rusiji zbog slučaja "Skripalj", izjavio je neimenovani izvor iz Savjeta EU.
Britanska premijerka Tereza Mej (foto: twitter.com/Number10gov) -
Britanska premijerka Tereza Mej (foto: twitter.com/Number10gov)

Izvor je na marginama neformalnog sastanka lidera EU rekao da je Mejova svjesna da trenutno nije realno da se Rusiji uvedu nove sankcije i da ne postoji pravna osnova za tako nešto.

Prema navodima izvora agencije TASS, očekuje se da premijer Velike Britanije zatraži od zemalja EU da ubrzaju sprovođenje odluka sa samita u junu, koje su donesene nakon razgovora o situaciji u vezi sa incidentom u Solsberiju.

Lideri zemalja EU saglasili su se da se stvori novi mehanizam uvođenja sankcija, u okviru borbe protiv upotrebe hemijskog oružja.

Britanske vlasti tvrde da su bivši ruski obavještajac Sergej Skripalj i njegova kćerka Јulija 4. marta u Engleskoj otrovani nervnim gasom klase "novičok" i da je Rusija navjerovatnije umiješana u incident.

Moskva je odbacila optužbe Londona, tvrdeći da ni Sovjetski Savez ni Rusija nikada nisu imali program za proizvodnju takvog nervnog gasa.

Mejova je 5. septembra obavijestila britanski parlament o zaključku do kojeg su došle britanske tajne službe, a to je da su Skripaljevi bili mete u specijalnoj operaciji agenata Glavne obavještajne uprave Rusije /GRU/.

Skotland jard je objavio fotografije na kojima se, navodno, nalaze dvojica ruskih državljana koji su otrovali Skripaljeve.

Prema podacima britanskih vlasti, dvojica Rusa ušla su u Englesku 48 časova prije incidenta.

Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje su britanske vlasti identifikovale kao glavne osumnjičene, odbacili su tvrdnje Londona tokom gostovanja u emisiji na ruskoj televiziji "Raša tudej".