latinica  ћирилица
20/09/2018 |  18:44 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Osuda prijetnji grupe "Pravda za Davida"

Prijetnje grupe “Pravda za Davida” izrečene ispred zgrade Policijske uprave Banjaluka osudili su pripadnici boračkih udruženja i brojni analitičari iz Republike Srpske i Srbije. Ističu da su zabrinjavajuće prijetnje porodicama funkcionera Republike Srpske, širenje protesta na još jedno gradsko naselje, poziv inostranim centrima moći - da intervenišu, ali i poruke da je došao kraj većini institucija Republike Srpske.

Predstavnici grupe “Pravda za Davida” pred Policijskom upravom su uzvikivali da preuzmaju pravdu u svoje ruke.

"Sutra sam ovde, još maksimalno prekosutra, a onda idemo hvatati ubice i zločince rukama", rekao je na skupu Davor Dragičević.

Govornici su poručili da više ne postoji vlast Milorada Dodika. Da je počeo proces osnivanja nove države po mjeri članova Grupe i njihove djece. Sve vrijeme nošen je pano sa portretima istaknutih funkcionera Srpske koji su opisani kao zaštitnici ubica djece, uz još poneku pogrdu.

Zahtijevano je da odgovorni za smrt Davida Dragičevića budu dovedeni da kleknu pred članove Grupe.

"Zatrću ja svima i zagrnuti sjeme i precima i potomcima. I svijeću ugasiti slavsku", dodao je.

Od policajaca je traženo da skinu uniforme i, kako su rekli, pređu na stranu naroda. Sa istog mjesta, ambasadorima inostranih država poslato je pismo kojim je opisana policija Srpske.

"Pred zgradom su nas dočekali policijci sa dugim cijevima i repetirane puške su uperili u nas. Iza zgrade je specijalna policija koja samo čeka komandu”, rekao je član grupe.

I Danijela Ratešić Došen, članica grupe, rekla je:
“Ovim ljudima ovde ne smije faliti dlaka s glave. Inače, neko će nekoga pomesti. A to nećemo biti mi".

I ovoga puta je rečeno da će Grupa sa bilo kim u saradnju da bi postigla cilj.

"Zovi vehabije, soroševce moje, teroriste, sve zovite...(neka snima. Neka oni rade svoj posao, ja ću svoj)”, izjavio je Davidović.

Na stranicama grupe, uz komentare koji pružaju podršku Davoru Dragičeviću da rasvijetli okolnosti smrti sina Davida, objavljivani su i komentari osoba iz Federacije koji su predlagali rušenje policijske zgrade artiljerijskom paljbom. I nudili se da oni to lično učine. Ništa novo, jer grupa “Pravda za Davida” mjesecima dobija podršku iz tog entiteta, i to od brojnih pripadnika tzv. Armije BiH. Među njima je i Samir Sadiković Selo, ratni komandant bugojanske brigade tzv. Armije BiH.

Zahtjeve grupe podržavaju i organizacije koje istovremeno insistiraju na ukidanju genocidne tvorevine, kako zovu Republiku Srpsku. A, da je proširenje protesta do mjesta koje simbolizuje policiju Srpske, dio dirigovanog projekta, uvjeren je ratni komandant srpske specijalne jedinice “Vukova sa Drine” Milan Јolović Legenda.

"Svaki normalan čovjek vidi da je to dirigovano i da jer projekat rušenja Republike Srpske i rušenja MUP-a Srpske. Definitivno vide da ne mogu pobijediti i idu na miniranje izbora”, kaže Јolović.

Da izbora neće biti Davor Dragičević i njegove pristalice poručili su i ispred zgrade Policijske uprave. A, upravo tom temom bavi se, u novom broju, beogradski magazin “Novi pečat”. Autor teksta “Ko zagovara srpski Majdan” analizira sličnosti ovdašnjih i ukrajinskih protesta nakon kojih je, bez izbora, svrgnuta legitimno izabrana vlast.

"Djelovanjem kroz Kancelariju visokog predstavnika, ali i posredstvom svojih diplomatskih predstavništava, inostrani centri moći u BiH, u saradnji sa lokalnim službama bezbjednosti, sprovode širok spektar aktivnosti s ciljem uklanjanja legitimno izabrane vlasti”, stoji u tekstu "Novog pečata".

Komentator “Politike” Miroslav Lazanski kaže da se pokušaj upada u Policijsku upravu Banjaluka stručno može ocijeniti, ne kao prijetnja obojenom, nego prijetnja nasilnom revolucijom. Stefan Stamenkovski iz “Zavjetnika” radikalizaciju protesta dovodi u vezu sa posjetom ministra spoljnih poslova Rusije Banjaluci.

“Posjeta ministra Lavrova Banjaluci, dovoljno govori koliko Rusija podržava državnu vlast Republike Srpske”, rekao je Stamenkovski.

I našoj medijskoj kući, članovi grupe su poručili da bi izvještaj o posjeti ministra spoljnih poslova Rusije Republici Srpskoj, mogao biti jedan od posljednjih koji ćemo uraditi jer, kako kažu, "RTRS neće postojati nakon 5. oktobra".

Ni ova prijetnja, ni prethodni zahtjevi da Radio-televizija Republike Srpske promijeni naziv i logo, očigledno, nisu dovoljni da se oglase udruženja novinara. Bez njihove osude je prošao i, ko zna koji, verbalni napad na naše izvještače.