latinica  ћирилица
24/09/2018 |  13:04 ⇒ 25/09/2018 | 08:13 | Autor: RTRS

Dodik i Štrahe najavili sporazum o dva infrastrukturna projekta

U Beču je održan sastanak predsjednika Srpske Milorada Dodika sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom i potpredsjednikom Slobodarske partije Austrije Јohanom Gudenusom.

Nakon sastanka, Štrahe je izjavio da podržava stavove predsjednika Srpske Milorada Dodika o migrantskoj krizi u Evropi, te da treba raditi na tome da se pojačaju granice da migranti ne bi mogli da dolaze na Balkan.

- Ljude koji žele da šire radikalizam moramo zajednički protjerati. Opasnost vreba, jer znamo da su bili teroristički napadi u Evropi i to moramo zajednički spriječiti - rekao je Štrahe i dodao da EU mora da podrži zemlje Balkana u rješavanju krize.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom (Foto: RTRS)

Dodik je izjavio da su Štrahe i on dogovorili da će dvije Vlade napraviti sporazum o dva infrastrukturna projekta.

- Austrijsko ministarstvo za infrastrukturu i Vlada Srpske će izučiti obim sporazuma i vjerujem da ćemo ga potpisati što prije - rekao je Dodik.

Na sastanku je razgovarano i o izborama za Evropski parlament koji će biti održani sljedeće godine i koji će, prema Štraheovim riječima, označiti prekeretnicu u evropskoj politici, jer, kako kaže, više ne mogu da prođu politike Makrona i Merkelove.

Štrahe je dao apsolutnu podršku predsjedniku Dodiku na predstojećim izborima u BiH.

Sastanak u Beču (Foto: RTRS)

Predsjednik Srpske je naglasio da je prijateljstvo sa Štraheom dugogodišnje i da dijele zajedničke vrijednosti i odgovore na političke izazove.

- Zahvalan sam za svu pomoć i razumijevanje Austrije. To je danas daleko lakše jer je naš prijatelj Štrahe vicekancelar. Austrija vodi uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku, koja pomaže da se bolje razumiju i shvate naši odnosi. U tom pogledu ćemo nastaviti da sarađujemo - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, politika Austrije jeste politika stabilizacije i mira.

- Ono što mi razumijemo jeste jačanje državnih kompetencija Austrije da bi bila zaštićena granica i jačala ekonomija. To je ono što i mi želimo i razgovarali smo o migranskoj krizi koja je u fokusu BiH. Iskustva koja je imala Austrija su za nas veoma bitna i vidimo da je koncept koji je primijenila sa novom vladom veoma uspješan i mi ćemo pratiti takva kretanja - rekao je Dodik.

Sastanak u Beču
Foto: RTRS

Sastanak u Beču
Foto: RTRS

Sastanak u Beču
Foto: RTRS

Sastanak u Beču
Foto: RTRS

Sastanak u Beču
Foto: RTRS