latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:16 | Autor: RTRS

Kitarovićeva Tačiju: Granice da ostanu "uklesane u kamenu"

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je poslije sastanka sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Njujorku, sa kojim je razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine, da je Tačija podsjetila na „načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Јugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu“.
Sastanak Tačija i Kitarovićeve u Njujorku (Foto: president-ksgov.net) -
Sastanak Tačija i Kitarovićeve u Njujorku (Foto: president-ksgov.net)

„Zanimljivo je bilo razgovarati sa predsjednikom Kosova Tačijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovom posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da je načelo Badinterove komisije da granice na teritoriji bivše Јugoslavije moraju da ostanu uklesane u kamenu“, kazala je hrvatska predsjednica, prenosi Hina.

Agencija navodi da se Kitarovićeva sastala i sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom sa kojim „dijeli zabrinutost zbog stanja u Јugoistočnoj Evropi uoči važnih procesa koji će uslijediti kroz kraće vrijeme“, prenosi Tanjug.

„Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta, pa smo se dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje u Јugoistočnoj Evropi, niza procesa koji se otvaraju u skorije vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države“, rekla je Kitarovićeva.

Izvor:Sputnjik