latinica  ћирилица
25/09/2018 |  14:40 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

U rad puštena laboratorija za hemijsko-toksikološka vještačenja

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić danas je u prostorijama Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja u Istočnom Sarajevu pustio u rad Laboratoriju za hemijsko-toksikološka vještačenja.
Laboratorija za hemijsko-toksikološka vještačenja - Foto: SRNA
Laboratorija za hemijsko-toksikološka vještačenjaFoto: SRNA

Ukazujući na veliki značaj forenzike i forenzičkih ispitivanja i vještačenja, Mektić je istakao da je kriminal danas u svim sferama znatno napredovao i da je povezan sa sofisticiranom tehnologijom, pa bi bez mogućnosti ovakvog vještačenja bilo veoma teško procesuirati i dokazivati određena krivična djela.

On je izjavio novinarima da je izuzetno zadovoljan načinom na koji je uspostavljena, a posebno načinom na koji se razvija Agencija, dodajući da ona radi po najvišim mogućim standardima EU, te da izuzetno je dobro opremljena sofisticiranom tehnikom i tehnologijom.

"Јedini problem jeste taj što BiH nema dovoljno finansijskih sredstava da se odvoje za ovakvu i još nekoliko bezbjednosnih agencija. Ovoj agenciji je potrebno još specijalističkog kadra, zbog određenih vještačenja. Nadam se da će to u narednom budžet biti prepoznato i da će biti odvojen dio sredstava za tehnološko napredovanje Agencije", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, sve više zahtjeva za vještačenje dolazi od sudova, tužilaštava, raznih policijskih agencija.

"Drastično se povećava broj tih zahtjeva i Agencija može da dospije u problem jer nema dovoljno kadra, pa ne bi mogla da ispoštuje neke hitne rokove", istakao je Mektić.

Direktor Agencije Neđo Kojić rekao je da je Laboratorija jedinstvena u BiH i opremljena najsavremenijim aparatima i da će raditi po najsavremenijim metodama.

"Agencija obavlja vještačenja za Sud i Tužilaštvo BiH, policijske agencije i sve druge nivoe vlasti na nivou BiH", istakao je Kojić.

U Agenciji je u proteklom periodu završeno građevinsko prilagođavanje prostora za smještaj i uspostavljanje Laboratorije, nabavljena je montirana laboratorijska oprema, čime su stvoreni tehnički uslovi za početak rada.