latinica  ћирилица
30/09/2018 |  13:55 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Banjalučka hirurgija na novoj lokaciji

Nakon pola vijeka banjalučka hirurgija sa stare lokacije u centru grada preseljena je u nove prostorije Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

Neuporedivo bolji uslovi na novoj lokaciji unaprijediće pružanje medicinskih usluga. Za brojne ljekare i medicinsko osoblje koji su veliki dio radnog vijeka proveli u staroj zgradi ovo je, kako ističu, radostan, ali i tužan trenutak.

Dotrajala zgrada i prostorije banjalučke hirurgije, zamijeniće novi prostor i savremena oprema u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske. Posljednja smjena medicinskog osoblja i pacijenti napustili su staru lokaciju. Za mnoge ljekare i medicinske tehničare osjećanja su pomiješana.

Mnogo veći broj operacionih sala i kreveta na novoj lokaciji daje neuporedivo bolje mogućnosti pružanja medicinske usuge u odnosu na zgradu stare hirurgije.

Petnaest pacijenata koji su smješetni u starom objektu hirurgije, najkasnije do sutra ujutro biće premješteni u nove prostorije. Od večeras za sve hitne intervencije pacijenti u Banjaluci mogu da se jave u prostorije nove hirurgije u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić rekao je da ljekari i medicinsko osoblje sutra počinju rad u modernim i savremeno opremljenim prostorijama UKC-a, a da je danas posljednje dežurstvo na staroj lokaciji Hirurgije.

- Ovde smo dežurali 50 godina. Neki su ovdje počeli sa poslom, neki i penziju dočekali. Sve je to pomalo i emotivno - rekao je Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove hirurških grana.

On je istakao da se večeras dežurstvo nastavlja u Urgentnom centru, gdje pacijente očekuju nesumnjivo bolji uslovi i koji će zbrinjavati ne samo hitne hirurške pacijente, već sve hitne pacijente kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

Načelnik operacionih sala Ozren Kordić, koji na staroj lokaciji radi od 1991. godine, kaže da će malo žaliti za starim prostorom, ali da će se brzo naviknuti na dobro.