latinica  ћирилица
05/10/2018 |  12:35 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

MUP SRPSKE - Suzdržati se od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana Republike Srpske

MUP Republike Srpske pozvao je još jednom građane Banjaluke i sve one koji će danas doći u najveći grad Srpske da se suzdrže od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana Republike Srpske i njihova imovina. Iz MUP-a ističu da će svi prestupnici biti identifikovani i sankcionisani u skladu sa zakonom.
MUP Republike Srpske - Foto: RTRS
MUP Republike SrpskeFoto: RTRS

U Banjaluci na Trgu Krajine za 18.00 časova zakazan je skup Pravda za Davida. Svoju centralnu tribinu SzP prije nekoliko dana je otkazao, a ubrzo su opozicione stranke pozvale svoje članstvo da podrže okupljanje na Trgu Krajine.

Mediji u Srbiji i Bosni i Hercegovini u proteklih nekoliko dana pišu o pokušaju rušenja Republike Srpske u koji su uključene vodeće zapadne obavještajne službe i njihove ambasade u Sarajevu.

"U analizi specijalnih i informacionih operacija zapadnih obavještajnih službi prema Republici Srpskoj, obuhvaćeni su između ostalog i "operativci Obavještajno-bezbjednosne agencije u Sarajevu, veterani takozvane Armije BiH na terenu, horde navijača iz Federacije BiH, određeni mediji u Republici Srpskoj i FBiH, regionu, kao i određene nevladine organizacije, opozicione političke partije u Republici Srpskoj, sa bočnom podrškom partija iz FBiH sa kojim čine vlast na zajedničkom nivou, dijelove društva pogodnih za manipulaciju".

PRIMIЈEĆENE DVIЈE GRUPE LICA OD RANIЈE POZNATIH POLICIЈI

Na području Banjaluke primijećene su dvije grupe lica iz Federacije BiH koja su od ranije poznata bezbjednosnim agencijama u BiH kao osobe sklone kriminalnim radnjama, saznaje Srna.

Srna saznaje da su ova lica došla u Banjaluku da prisustvuju skupu grupe "Pravda za Davida", najavljenom za večeras, a sa namjerom da izazovu incidente.

Prema saznanjima Srne, policija pokušava da ih locira na području grada.

POLITIKA NA TRGU

Politika sa Trga čini se ne jenjava, već se naprotiv samo više širi.

Među prvima se oglasio kandidat SDS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branko Blanuša, koji se nekoliko puta već obraćao na Trgu Krajine sugrađanima, pozivajući ih na podršku grupi Pravda za Davida.

Narodni demokratski pokret juče je, kako Srna saznaje organizovao članstvo za prisustvo grupi Pravda za Davida.

Naime, Gradski odbor NDP-a Banjaluka poslao je interno obavještenje svojim aktivistima da organizuju dolazak što većeg broja pristalica na skup ove grupe.

"Završni skup na Kastelu koji je planiran zajedno sa Savezom za pobjedu 5. oktobra je otkazan. U 18 časova 5. oktobra podržaćemo skup Pravda za Davida. Bitno je da se organizujemo u što većem broju. Napomena - bez ikakvih stranačkih obilježja, navedeno je u dopisu upućenom aktivistima iz Sekretarijata Gradskog odbora NDP-a, koji je u posjedu Srne.

Lideri SzP-a saopštili su takođe da su odlučili da otkažu centralni predizborni skup koji je bio zakazan za danas na banjalučkoj tvrđavi Kastel, kako kažu zbog solidarnosti prema porodici nastradalog Davida Dragičevića.

ORGANIZOVANI DOLASCI IZ FBiH

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspolaže informacijama da se organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem da izazovu incidente, koji bi podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom.

"S obzirom na navedeno, biće povećano prisustvo policijskih službenika na ulicama, koji će vršiti pojačane kontrole lica i vozila", navode u MUP-u.

Članovi Gradskog odbora Naša stranka iz Zenice kako navode, na zahtjev Davora Dragičevića dali su podršku grupi Pravda za Davida, pozivajući sugrađane na svojoj fejsbuk stranici na podršku današnjem skupu.

Slično je uradio i komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Sadiković.

Na fotografiji koja je stigla na adresu naše redakcije Samir Sadiković, zajedno sa još jednim licem koji na majici nosi lik ratnog komandanta tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića pruža podršku grupi Pravda za Davida koja organizuje okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci.

Portal Infosrpska ranije je objavio da je upravo Sadiković već nekoliko puta učestvovao u Banjaluci na protestu grupe Pravda za Davida.

Iz MUP-a Srpske saopšteno je da raspolažu informacijama o dolasku određenih grupa i pojedinaca u Banjaluku s ciljem da izazovu incidente, koji bi podrazumijevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe sa policijom. O dolasku određenih, prije svega navijačkih grupa, otvoreno se govori i na Trgu Krajine.

"Za navijače sam pročitao, znam ali kažem onako, čisto, zamislite da sutra dođe u Banjaluku, 500 navijača jednog kluba, 500 navijača drugog kluba, i da se u prvi plan stavi to što su navijači, vi ste prvenstveno ljudi", može se čuti u videu snimljenom na Trgu.

OTKAZAN MEĐUNARODNI DЈEČIЈI TURNIR U FUDBALU

Iako je Međunarodni dječiji festival u fudbalu planiran još u novembru prošle godine, a Trg Krajine rezervisan u januaru, organizatori navode da su ga morali otkazati, jer su dobili prijetnje i provokacije.

"Ono što nam se juče desilo, nikada u svojoj sportskoj karijeri nisam doživjela. Nismo imali namjeru izazvati nikakve incidente, nikakve probleme. Prijetili su nam da će djecu koja dođu tući... Ne mogu da vjerujem da se to dešava", rekla je organizatorka Međunarodnog dječjeg fudbalskog turnira Lidija Ljubičić.

Povezane vijesti:

Podrška veterana tzv. Armije BiH iz Sarajeva grupi Pravda za Davida