latinica  ћирилица
08/10/2018 |  09:57 | Autor: TANЈUG

Vučić: Srbija ostaje vojno neutralna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će čuvati svoju vojnu neutralnost, ali i sarađivati sa NATO.
Vučić sa Stoltenbergom, arhiv - Foto: RTS
Vučić sa Stoltenbergom, arhivFoto: RTS

On se zahvalio generalnom sekretaru NATO Јensu Stoltenbergu što ni na koji način nije želio da utiče na odluku Srbije, i na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gdje i kako želi da bude u budućnosti.

"Želim da se zahvalim generalnom sekretarau NATO zbog podrške u organizovanju ove vježbe i na činjenici da ni jednog sekunda, a imali smo duge razgovore, ni na koji način nije želio da utiče na odluku Srbije, na njeno nezavisno i samostalno odlučivanje gdje i kako želi da bude u budućnosti", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija dobro sarađuje i sarađivaće sa NATO, kao što ima dobre odnose i sa Rusijom i Kinom.

"Srbija se nalazi u posljednjoj fazi stvaranja i prihvatanja IPAP 2018/20 i to je nešto na čemu će Srbija da radi. Hoćemo, želimo i moramo, bez obzira na bolnu te tešku istoriju, da zbog budućnosti naših građana imamo dobre odnose", zaključio je on.

Važno da možemo jedni drugima da pomognemo

Međunarodna terenska vežba upravljanja posljedicama vanrednih situacija "SRBIЈA 2018" počela je danas u Mladenovcu, a predsjednik Srbije je izjavio da je u vanrednim situacijama najvažnija brza rekacija i da možemo jedni drugima da pomognemo.

Vučić je poželio dobru vežbu i njenu uspješnu realizaciju.

Istakao je da je ponosan što se takva vježba prvi put održava u Srbiji i što će predstavnici 38 zemalja raditi zajedno, zbližiti se i omogućiti međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.