latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:51 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Protest hrvatskog stanovništva zbog Komšićevog izbora

U Mostaru je za četvrtak, 11. oktobar, na društvenim mrežama najavljen protest Hrvata - protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost". Hrvati su pozvani da se okupe tog dana i prošetaju do Kancelarije hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru. I analitičari iz Mostara u narednim danima očekuju neku vrstu tihog protesta hrvatskog stanovništva zbog Komšićevog izbora.

Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, voljom Bošnjaka prerasta u prvorazredni politički problem u BiH. Ni dosadašnji nimalo idilični odnosi dva naroda "zatežu" se do "pucanja".

"Evidentno se nalazite u jednoj izbornoj jedinici sa mnogo brojnijim bošnjačkim narodom, koji je jedan svoj projekat odradio ovaj put na način da izabere dva člana Predsjedništva, što je za mene porazno, a i za BiH", rekao je aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Neprikosnoveni pobjednik u hrvatskom korpusu poručuje da Hrvati neće dozvoliti da zaživi bošnjački projekat jednonacionalne, unitarne države. Čović ne otkriva kako će odgovoriti na Komšićev izbor, ali je jasno da očekuje podršku zvaničnog Zagreba. Komšić uzvraća da je dizanje tenzija beskorisna politika.

"Šta će učiniti? Naljutiti se, pa neće izabrati delegate u Dom naroda, to je jedini mehanizam koji on ima na raspolaganju", kaže novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Dugogodišnji novinar iz Mostara Milan Šutalo nema dilemu da će Komšićev ulazak u Predsjedništvo pogoršati bošnjačko-hrvatsko odnose i izazvati ustavnu i političku krizu u BiH. Uvjeren je da će Komšić vrlo brzo saznati šta Hrvati misle o njegovom izboru.

"Јa vjerujem da će hiljade Hrvata u BiH u narednim sedmicama i mjesecima pokrenuti niz akcija u okviru kojih će Komšić biti izolovan i u kojimu će biti onemogućavano dužnosti na koju je protiv ustavno izabran", kaže Šutalo.

Slučaj "Komšić" je tek vrh ledenog brijega nagomilanih problema u Federaciji. Nejasno je i kako će se birati delegati za federalni Dom naroda. Odluku o popuni može donijeti CIK BiH, druga mogućnost je da to na osnovu Bonskih ovlaštenja uradi Visoki predstavnik.

Ne dogodi li se ni jedno ni drugo, sindrom "Mostara" proširiće se na Federaciju. A to znači da nema federalnog Doma naroda, Vlade, predsjednika, zakona...

"Vjerujem da će HDZ BiH iskoristiti ovu priliku da prisili bošnjačke partnere da prihvate izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurao legitiman izbor za federalni Dom naroda, ali i za članove Predsjedništva iz Federacije", ističe urednik Hrvatskog medijskog servisa Milan Šutalo.

Iako se Željko Komšić poziva na Ustav koji Federaciju tretira kao jednu izbornu cjelinu, ipak, ostaje činjenica da ga je u Predsjedništvo poguralo blizu 200.000 bošnjačkih glasova, dok je recimo u dominatno hrvatskim opštinama, kao što su Grude ili Čitluk, osvojio tek po 40-ak glasova.