latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:53 | Autor: AP

Rijad Trampu: Odgovorićemo još jače

Nakon otvorene prijetnje koju joj je uputio američki predsjednik Donald Tramp, Saudijska Arabija je saopštila da neće podleći nikakvim prijetnjama, niti pritiscima.

Tramp je upozorio Saudijsku Arabiju na oštru kaznu ako se ispostavi da je nestali saudijski novinar DŽamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska Arabija je saopštila da će odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

"Kraljevina (Saudijska Arabija) potvrđuje svoje potpuno odbacivanje bilo kakvih prijetnji i pokušaja podrivanja, bilo prijetnjom nametanja ekonomskih sankcija, odnosno korišćenjem političkih pritisaka ili ponavljanjem lažnih optužbi", piše u saopštenju.

"Kraljevina, takođe, potvrđuje da će, ukoliko bude izložena bilo kakvoj akciji, odgovoriti još jačom akcijom", navodi se u tekstu i podsjeća da "ekonomija Kraljevine ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji", zbog čega bi bilo kakve mjere protiv nje imale "posljedice i po svjetsku privredu".

​AP primjećuje da se u saopštenju ne pominje direktno Kašogi, koji je nestao 2. oktobra pošto je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Agencija je prethodno izvijestila da je saudijska berza pala za oko 7 odsto nakon što je Tramp iznio prijetnje.

Rijad zasad nije pružio nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.