latinica  ћирилица
15/10/2018 |  17:37 ⇒ 16/10/2018 | 08:48 | Autor: RTRS

Hoće li biti okončan stečaj u zvorničkoj Alumini?

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju litvnske Ukio banke i potvrdio da ta banka neosnovano potražuje 155 miliona od Fabrike glinice "Birač" u stečaju.

Za članove pravnog tima fabrike, konačno je stavljena tačka na predmet i stvoreni uslovi za završetak stečajnog postupka.

Vrhovni sud Republike Srpske, potvrdio je presude Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog u Banjaluci, kojom su odbačene tužbe Ukio banke, i odbačena njena potraživanja. Pravni tim Fabrike glinice Birač smatra da je time stavljena tačka na veliki spor "Birča" i "Ukio banke".

- S obzirom da je utvrđeno da ne postoji glavno potraživanje po ugovorima o kreditu, da samim tim ne mogu opstati ni zaloge koje su na neki način pratile i bile jedno od sredstava obezbjeđenja tih ugovora o kreditu, dakle, po osnovu kojih je do sada utvrđeno da potraživanje ne postoji - kaže Aleksandar Popović, advokat FG "Birač".

Stečajni upravnik Lazo Đurđević očekivao je ovakav ishod, još od septembra 2013, kada je to potraživanje osporio, zajedno sa osporavanjem razlučnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava

- Od ukupno prijavljenih potraživanja od 342 miliona, ja sam osporio 252 miliona gdje je najznačajnije ovo osporavanje od 155 miliona i kao što ste čuli od pravnog tima mi još ni jednu parnicu nismo izgubili - napominje Đurđević.

Pravni tim Fabrike glinice Birač i stečajni upravnik smatraju da se, okončanjem parnice, stiču uslovi za završetak stečaja, što ne bi trebalo da traje duže od tri do šest mjeseci. Ako Ukio banka uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH, to će odugovlačiti stečajni postupak, jer odluka mora biti konačna da bi se moglo pristupiti okončanju stečaja.