latinica  ћирилица
16/10/2018 |  11:33 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Grabovac: Očekujem podizanje optužnica za zločine nad Srbima u Posavini

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac kaže da očekuje da će Tužilaštvo BiH uskoro podići optužnicu za zločine počinjene nad Srbima u Posavini 1992. godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: ilustracija
Tužilaštvo BiHFoto: ilustracija

"Uvjeren sam da će Tužilaštvo BiH, nakon podizanja optužnice protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, uskoro podići i optužnicu protiv naredbodavaca i izvršilaca ratnog zločina nad Srbima u Brodu i Posavini 1992. godine", rekao je Grabovac.

On ističe da su regularne snage Hrvatske 1992. godine izvršile agresiju na BiH i Republiku Srpsku, jer tada nije postojao sporazum između tadašnje Hrvatske i Republike BiH o vojnom savezništvu, kao što je to bio slučaj sa Splitskim sporazumom koji su 1995. godine potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

"Iza jedinica Hrvatske vojske u Brodu i Posavini ostale su masovne grobnice Srba, logori, uništena i opljačkana srpska imovina", kaže Grabovac.

Podsjetio je da je 2002. godine kompletna dokumentacija sa dokaznim materijalima o ratnim zločinima nad Srbima na području Broda i Posavine predata Haškom tribunalu, Tužilaštvu BiH i Okružnom tužilaštvu Doboj.

Grabovac je rekao da je na području Broda do sada otkriveno osam masovnih grobnica, jedna na području Slavonskog Broda, te da su ekshumirani posmrtni ostaci više od 300 lica.

Dodao je da se na području Broda i dalje traga za 40 nestalih lica.